Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ni in naj tudi ne bo

Edina Szvoren
Ni in naj tudi ne bo
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-504-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Nincs, és ne is legyen
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Marjana Mihelčič
Urejanje Urban Vovk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
360 g
201 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
madžarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dvanajst zgodb v knjigi Ni in naj tudi ne bo (2012) raziskuje vsakdan osamljenih družin, ki jim nekaj manjka: oče, mati, orgazem, prava ljubezen ali vsaj pogovor. Skozi predmete govorijo ljudje – oče takole lista koledar: »Mesec leopardov je bil najslabši mesec mojega zakona. Operacija moje žene nas je vse spravljala ob živce. Imela je polip. [...] Zdaj, junija, orangutanov mladič sedi na veji oguljenega drevesa in pramen njegove dlake, skozi katerega rdečkasto prodirajo sončni žarki, se dviga v nebo.
Žena je vse petke zapolnila. Pregled, srečanje, inventura. Veliki M je začetek njene menstruacije, mali Š šolski dogodki. Ko pridejo obiski, lahko sklepajo, kakšen je ciklus moje žene.

»Empatija Edine Szvoren je skoraj erotizirana, celo telesno blizu. To je izredno originalen in zelo lep pristop.«
- Litera

o avtorici

Edina Szvoren (1974) je ena najbolj uveljavljenih madžarskih avtoric mlajše generacije. Po študiju glasbe se je zaposlila kot učiteljica glasbene teorije in solfeggia. Prozo objavlja od leta 2005 in s kratkimi zgodbami je kmalu dosegla izredne uspehe tako pri bralcih kot pri kritiki, ki jo označuje za rojeno pripovednico. Avtorica predstavlja enega največjih literarnih prebojev v madžarski prozi zadnjih let.

Recenzija Bukla

Gre za prvi slovenski prevod ene najbolj znanih mlajših pisateljic sodobne madžarske kratke proze, ovenčane s številnimi domačimi nagradami, za pričujočo knjigo, ki je njena druga, pa je leta 2015 prejela tudi nagrado Evropske unije za književnost. Zbirko dvanajstih novel zaznamujejo zgodbe iz okvirov družinskega živ­ljenja, ki ga prekinejo (ali narekujejo?) dramatični, celo groteskni dogodki. Avtorica turobno atmosfero izslika tako z dogajanjem kakor tudi s pisateljskim slogom, ki ga zaznamujejo hitri, trdi in pomensko polni stavki. Tako se zdi, da Szvoren plava proti prevladujočemu toku sodobne literarne produkcije. Po eni strani to nakazuje že atipična izbira novele kot forme izraza, po drugi pa pozornost pri izgradnji vsake povedi, kar odpira še en nivo branja z izrazitim fokusom na mikroizgradnjo pripovedi. Obenem pa se zbirka vendarle širi, ko od stavka preide k narativom z izrazitimi, pomenljivimi in presenetljivimi zasuki (ti se pojavijo tudi na samem koncu novel). In po istem principu usode družin, ki jim vselej nekaj manjka, spremljamo predvsem na intimni ravni, naposled pa postane jasno, da gre tudi za odslikavo enega od nivojev družbenega vprašanja oziroma družine kot osnovne družbene celice.

Aljaž Krivec, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...