Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodbe iz Odese

Isaak Babelj
Zgodbe iz Odese
21,00 € 21,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,63 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-502-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Odesskie rasskazy
Prevod Sara Špelec
Spremna beseda Sara Špelec
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
310 g
153 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Krvoločni razbojnik Benja Krik z mrežo tatov, tihotapcev in drugih nepridipravov narekuje utrip živahne obmorske Odese, kjer med nasiljem iz judovskega podzemlja z ene in sovjetskimi pogromi na ulici z druge strani odrašča desetleten deček. Skrivnostne, prepovedane misli in občutja dečka, njegove želje, strasti in strahovi preraščajo izginjajoči mistični svet judovske tradicije in običajev, šal in modrosti in s krvjo vstopajo v brezsramni, razčlovečeni svet brutalne stvarnosti. Beremo grozljivo surove, krute in pretresljive prizore, kot bi jih posnel Sergej Eisenstein, naslikani pa so z najbolj nežnim čopičem domišljijskega sveta Marca Chagalla. Ta »čudoviti grob človeškega srca«, kot knjigo imenuje Babelj, bo bralcem vtisnil trajni pečat.

»Ruskega pisatelja Isaaca Babelja obožujem. Je skoraj kot kitara, ki jo uglašuješ in je potem čudovito uglašena in si rečeš, ja, to je tisto, kar želimo. Želimo popolnost. Ko ga berem, mi ponovno uglasi ušesa.« 
- George Saunders

»Od vse velike in strašne judovske književnosti 20. stoletja, ki je pričala o Holokavstu, nič človeka tako ne požre in ne pretvori v preganjanega Juda kot Babeljeva zgodba Moja prva ljubezen.« 
- Miljenko Jergović

»Literarni genij, uokvirjen v tragedijo 20. stoletja.« 
- The New York Times

»Isaak Babelj je največje odkritje med ruskimi avtorji,  pa ne samo zaradi sloga.« 
- The Guardian

o avtorju

Isaak Emanuilovič Babelj (1894) je sovjetsko-ruski avtor judovskega rodu iz Odese (Ukrajina). Kmalu po izidu prve zbirke kratkih zgodb Rdeča konjenica je dosegel svetovno slavo, ki se je z objavo Zgodb iz Odese, drugega in zadnjega cikla, samo še utrdila. Petinštiridesetletni novinar, pisatelj, scenarist in prevajalec je bil kot žrtev ljubezenskega maščevanja šefa NKVD med stalinistično čistko mučen in ustreljen. Njegove knjige so bile prepovedane in izbrisane iz ruske literature, kamor se je kot kultni avtor z objavo celotnega opusa zapisal šele leta 2002. 

Recenzija Bukla

Kaj se zgodi, če se tak literarni talent, kot je bil ruski pisatelj judovskih korenin ­Isaak Emanuilovič Babelj (1894–1940), kasneje v življenju je bil preimenovan v Bablja, loti obdelovanja Moldavanke, predela Odese, z začetka 20. stoletja, ki je v takratnem ruskem imperiju gostila male trgovce, voznike in številne odeške bandite? Dobite sočne in izbrušene, v visokem jeziku izpisane, a hkrati iz stavka v stavek presenetljive in z mnogimi izvirnimi primerami nabite kratke zgodbe, v katerih odzvanja tudi francoski naturalist Zola. Junaki Babljevih zgodb so polnokrvni ljudje, ki jih razganja od življenja: na eni strani so grobi in neusmiljeni, če želijo doseči svoje namene, razbojniki mimogrede pretakajo kri svojih nasprotnikov, kar vehementno napovedujejo in hladnokrvno pokomentirajo, po drugi strani pa so zmožni katarzičnega joka ter najčistejšega, skoraj otroškega čustvovanja. Babelj, ki je poleg osemdesetih kratkih zgodb napisal tudi nekaj filmskih scenarijev, se je odpovedal visokoletečim literarnim pogovorom, svoj čas je raje preživljal med preprostimi ljudmi v krčmah in drugih zakotjih. Domišljena neizumetničenost!

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...