Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Smeh z gora

Dušan Škodič
Smeh z gora
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6870-46-7
Leto izdaje izvirnika 2020
Ilustracije Milan Plužarev

Tehnične lastnosti
mehka vezava
152 strani
Tip knjige
humor, satira, parodija
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gore z distance vzbujajo idilična občutja. Na gorskih ciljih silijo k meditaciji ali k patetičnem jecljanju, vremenske neprilike silijo v stisko. Kako se je potemtakem v tako grob prostor vrinil humor? Iz ljudskega prepričanja, da je nad tisoč metri prostor svobode, torej tudi osvoboditve od življenjske resnobnosti? Iz obešenjaškega, kurentovskega značaja prebivalcev južne strani Alp? Morda pa je humor planinske pripovedi pripisati sorodstvu z žanrom lovskih/ribiških zgodb?

Dušan Škodic, pisec zabavnih planinskih prigod Smeh z gora, bralce spomni na čas avtobusnih voženj do izhodišč, srečanj z obmejnimi graničarji ali iskanja družic na planinskih portalih. Dobršen del zbirke pa vseeno obravnava klasične planinske prigode in nezgode v planinskih kočah, ob nežnih srečanjih in prigodah z gorniškimi »poznavalci«. Zgodbe dopolnjujejo odlične ilustracije Milana Plužareva.

Z izjemo posamezne pripovedi, kjer vzbuja smeh že situacija sama (npr. o turnem smučarju, ki mu v delikatnem trenutku jezik primrzne na žepni nožek), se v knjigi smejemo značajskim lastnostim protagonistov in podobam, ki jih pripišemo avtorjevi izvirnosti, potem ko smo se zastonj trudili najti tuje zglede. Avtor najde priložnost za humorno distancirano perspektivo tudi tam, kjer na prvi pogled ni dosti zabavnega; táko piščevo sposobnost posebej cenijo zahtevnejši bralci.

Recenzija Bukla

Dušan Škodič (1963) nam je leta 2016 že postregel s svojo knjigo planinskih pripovedi z naslovom Ljudje v gorah, v kateri je literarno obdelal (naravne) nesreče in tragedije, ki so sčasoma prešle v legendo, tako da marsikdo ne ve več, ali imajo status pravljice ali temeljijo na resničnem pripetljaju. V bolj humornem tonu je Škodič zastavil svojo najnovejšo knjigo Smeh z gora (ki je enako kot Ljudje v gorah opremljena z risbami Milana Plužareva), v njej pa nas popelje med planinske zgode in prigode, ki bi se jih njihovi udeleženci morda branili javno obelodaniti v trenutku nastanka, čez leta pa te brez težav preidejo med veteranske anekdote. Tako nas Škodič seznani s pisanim naborom junakov, od štirih korenjakov, ki se proti večeru pogumno odpravijo do naslednje koče, potem pa se izgubijo v noči in sneženju in vsi zmrznjeni bivakirajo na prostem, do turnega smučarja, ki mu v delikatnem trenutku jezik primrzne na žepni nožek, s tem pa ponovno obuja humorno planinsko zgodbo, ki sta jo, kot piše Miran Hladnik v pohvalni spremni besedi, nekdaj gojila Janez Mencinger in še posebej Janez Jalen.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...