Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Piksel

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Stopinje
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6952-16-3
Naslov izvirnika Pixel
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Gabriella Gaál
Spremna beseda Gabriella Gaál
Urejanje Gaja Kos, Tina Kozin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
14 x 23 cm
230 g
143 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kratka proza
madžarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Človek se jezika ne nauči zaradi nekoga – pravi profesorica in že med izgovarjanjem čuti, da je to laž, saj, kako da ne. Izključno zato. Zaradi svoje matere se naučimo govoriti, da nas potem nikoli več ne bi poslušala in razumela, nato se pa učimo tuje jezike, da bi še kar naprej ostali tujci. Zmeraj več jezikov, zmeraj bolj tuji v svetu.

Krisztina Tooth (1967) je že za svojo prvo pesniško zbirko dobila priznanje, potem so si nagrade, vse do najprestižnejših, kar sledile. Sodi med najbolj brane in priljubljene avtorice na Madžarskem. Trideset kratkih zgodb, ki jih je objavljala kot podlistke v tedenski prilogi časopisa Noepszabadsoag, je leta 2011 združila v knjigo z naslovom Piksel. Pri tem si je zamislila zaporedje, ki ga tematsko določajo deli telesa in s pomočjo tega vodila izoblikovala strukturo, pri kateri že obravnavani, »uporabljeni« deli, podobno kot pri sestavljankah, vnaprej zarisujejo še manjkajoče elemente. Zgodbe so kratke, zgoščene, lahko jih beremo posamično in naključno, hkrati pa sestavljajo tudi večjo celoto. Krisztina Tooth premore izredno socialno občutljivost; opazuje, zbira, beleži, fotografira nenavadne, zanimive, drugačne ljudi, stvari, detajle, vzgibe in gospodari s tem, kar vidi in izkuša. Piksel ima avtentičen vonj po življenju, v njem nastopajo prepričljivi posamezniki, ki so drugačni, marginalizirani, ožigosani…Kot da jih združuje neki manko, ki ga ni mogoče zapolniti; zgodbe se zato ne morejo zares končati, v tem pa navsezadnje tiči čarna skrivnostnost.

Recenzija Bukla

Krisztina Tóth (1967) sodi med najbolj brane in priljubljene madžarske pisateljice, zbirka tridesetih kratkih zgodb Piksel (ki so v knjižni obliki izšle leta 2011) pa je sprva izhajala kot redni podlistek v enem od madžarskih tednikov. Piksel je še ena inteligentno zasnovana knjiga kratkih zgodb s konceptom, saj vsaka od njih sliši na enega od telesnih delov (zgodba o roki, o vratu, očesu, nogi, glavi, dlani, ramenu, ušesu itn.), pri čemer pa so štorije precej bolj zavite in nepredvidljive, kot bi sklepali iz osnovnega, telesnega nastavka, ki se v vsaki zgodbi udejanji po svoje. Avtorica nas do srca svoje poante pogosto pelje tudi zelo naokoli, a (nas) tako ali drugače na koncu zadene v živo, (včasih) tudi iz smeri, od koder nismo pričakovali, pri tem pa ima za junake nenavadne like, ki jih virtuozno krmari po svojem načrtu.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...