Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Podobe iz sanj

Ivan Cankar
Podobe iz sanj
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-350-2
Ilustracije Janez Bernik
Spremna beseda Milček Komelj, Janko Kos
Urejanje Urban Vovk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 16,5 cm
560 g
249 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Podobe iz sanj so Cankarjeva zadnja zbirka kratke proze in njegova poslednja knjiga, v kateri pisatelj z metaforično in simbolno močno obteženo govorico spregovori o vojnih grozotah in slutnji lastnega konca. Delo, ki pomeni vrhunec Cankarjevega simbolizma, je nastalo med letoma 1914 in 1917, zato je po pisateljevih besedah razumljivo, da v njej »marsikatera beseda ni tako postavljena, kakor bi po vsej pravici morala biti, in da je marsikatera zastrta in zabrisana«. Knjiga, s katero založba Beletrina obeležuje stoletnico pisateljeve smrti, je opremljena z ilustracijami Janeza Bernika, ponatisnjenemu Cankarjevemu besedilu pa sta dodani spremni besedi Janka Kosa in Milčka Komelja, uglednih slovenskih umetnostnih teoretikov in akademikov.

O avtorju
Ivan Cankar (1876 – 1918) se je rodil v Vrhniki. Velja za enega največjih slovenskih pisateljev. Njegova pesniške zbirka Erotika pomeni začetek slovenske moderne. V drugi polovici svojega življenja se je posvečal pisanju proze in dramatike, ki so ju zaznamovali romantika, naturalizem, simbolizem in impresionizem.

Recenzija Bukla

Zadnje pisateljevo delo, objavljeno še za časa njegovega življenja, je kolekcija tesnobnih črtic, ki so bile napisane po njegovem dunajskem obdobju, ko se je iz svojega bolj lahkotnega boemskega obdobja med prvo svetovno vojno znašel tako v zaporu kot tudi med judenburškimi vojaki. Tudi zaradi tega v njegovem pisanju niso imele več mesta teme, ki so bile prej zanj osrednje; ni več satiričnokritičnega presojanja slovenske družbe, razen v začetni črtici Ogledalo, ni več teme spolne ljubezni in spolnosti in ni več teme matere, njenega trpljenja in odrešilne ljubezni. Medtem pa v teh, temneje obarvanih pripovedih prevladujejo teme krivde in/ali greha, krivo je celotno človeštvo, izvor krivde pa je pomanjkanje ljubezni, ter seveda temi vojne in smrti, slednja tudi kot strah pred smrtjo in obsojenosti nanjo. Podobe iz sanj so torej Cankarjeva zbirka o naporni pisateljevi poti do poslednje postaje, spremno besedo k tej izdaji je napisal Janko Kos, o samoniklih ilustracijah Janeta Bernika, ki bogatijo to darilno izdajo pa je krajšo študijo prispeval Milček Komelj.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...