Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ko se mačke ženijo

Martin Kuchling
Ko se mačke ženijo
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-3-7086-0899-0
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Adrian Kert

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12 cm
164 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V narodnostno slej ko prej ne uglajenem ozračju podeželske Koroške raziskuje domači komisar Bregar krvavi umor nad nekim nemčurskim kmetom. Svojeglavi komisar raziskuje inkognito in zabrede v skrajno življenjsko nevarnost.

Opis

Koroški avtor Martin Kuchling je spet poslal na preiskave kriminalistično dvojico, koleričnega koroškoslovenskega komisarja Bregarja in provokativnega koroškonemškega kolega Tscheinigga. Dvojica kot pes in mačka. Ali kot dva mačka, ko se mačke ženijo. Kraj dogajanja je majhna zakotna vas na dvojezičnem območju Koroške, kjer raziskujeta umor nad nemčurskim kmetom. Ga je pahnil v smrt eden od »Slovenceljnov«? V vaškem okolju dvojezične Koroške Bregar tudi še močneje opazi razkol med slovensko in nemško govorečimi ljudmi, ki gre skozi družbo in družine. Kuchling pred bralcem razgrne ne samo zagoneten kriminalni primer, ampak popelje bralca v tipični, čeprav že izumirjajoči podeželski svet s tipičnimi značaji tega območja.

Recenzija Bukla

Nepeta in do konca, kot se za kriminalko spodobi, negotova pripoved izpod peresa že uveljavljenega slovenskokoroškega avtorja Martina Kuchlinga bralcu razkriva dve zgodbi, pravzaprav dva svetova. Prvi je ves podrejen razkrivanju krvavega umora, ki ga sprva naprtijo nedolžnemu, čeprav na prvi pogled najbolj motiviranemu sosedu ubitega, samotarskemu Petru Brevcu, drugi pa prikazuje družbeno ozadje dogodka, pritajeno napete odnose na dvojezičnem avstrijskem Koroškem. V vasi, kjer se vse zgodi, po avtorjevih besedah vladajo zavrte jezikovne razmere, v katerih večina govori samo nemško, preostali pa praviloma spregovorijo slovensko le, kadar bi jim to lahko koristilo ali vsaj ne škodovalo. Da je ubiti, premožni kmet Potokar, zagrizen nemčur, osumljeni pa zaveden Slovenec, torej ni brez pomena. Na srečo pa to za slednjega ni usodno, saj se na njegovo stran poleg svaka, celovškega policista, postavi tudi na pogled nadvse zoprni inšpektor Tscheinigg.

Iztok Ilich, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...