Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mafija v Pragi

Michal Viewegh
Mafija v Pragi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-208-9
Naslov izvirnika Mafie v Praze
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Anjuša Belehar
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
350 g
334 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Književni magik Michal Viewegh se je po deseterici romanopisnih del, dveh zbirkah zgodb, treh novelah, dveh dnevnikih, dveh zvezkih feljtonov, dveh zbirkah literarne parodije, več filmskih scenarijih, dramski igri in knjigi za otroke z Mafijo v Pragi prvič lotil pisanja žanrske poslastice, ki sliši na opredelitev detektivski roman.

Poletje v Pragi je vse prej kot umirjeno, saj v praškem okrožju 11 nekdo opazuje in občasno fotografira opozicijske politike in državljanske aktiviste. Sočasno posrednico iz finančne skupine Patria izsiljuje ruska mafija in minister za notranje zadeve s položaja razreši nekdanjega lobista programa za zaščito žrtev, ki obremenjujoče gradivo o številnih čeških politikih dostavi na neznan naslov (in s tem povzroči, da se pleša namestnika ministra za obrambo blešči bolj kot običajno). Nenadoma imajo novinarji osrednjega praškega časopisa toliko gradiva, da ne vedo, čemu dati prednost. Praški mafijski boter zvenečega imena je primoran zapustiti svojo jahto na Hrvaškem in se vrniti v češko prestolnico, medtem ko pogodbeni morilec dobi novo nalogo …

Kot je pogosto pri Michalu Vieweghu, se tudi v tem romanu na videz nezapleteno branje izkaže za mnogoplastno, kompleksno tkanje, ki s potezami neusmiljene satire nariše nevarno resnično sliko češke stvarnosti. Mafija v Pragi je deležna vzklikajočih kritik in vztrajne prevodne zavzetosti.

Recenzija Bukla

Eden najbolj popularnih sodobnih čeških pisateljev (rojen leta 1962), izjemno priljubljen tudi med slovenskimi bralci, se je po številnih uspešnih romanih o družinskih, osebnostnih in partnerskih težavah (Čudoviti pasji časi, Roman za ženske, Roman za moške, Primer nezveste Klare, Angeli vsakdanjega dne, Biosoproga itn.) zdaj preizkusil tudi na polju žanrskega pisanja. In to ne katerega koli žanra, pač pa politične kriminalke, ki bi lahko bila v tem času močno povezana z realnostjo marsikatere evropske državice. Viewegh glede avtentičnosti zgodbe povsod priznava, da je navdih črpal iz časopisnih novic o resničnih kaznivih dejanjih na Češkem, katerih storilci niso bili nikoli kaznovani, jih je pa s pisateljsko spretnostjo preobrnil in izrisal tako, da učinkujejo kot očitna in nedvoumna fikcija. Afere v državnih institucijah, kriminal, korupcija, politična nekorektnost, materialna grabežljivost, strankarska bitka za oblast, medijske gonje in nečedni posli sodstva, policije, zločinskih županov in gangsterskih podjetnikov so osnovno gibalo te črne kriminalke, ki je več kot angažiran avtorjev odmev na družbenopolitično dogajanje na Češkem in morda tudi kje drugje.

Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...