Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Oj, Triglav, moj dom (6. del serije o Tarasu Birsi)

Tadej Golob
Oj, Triglav, moj dom (6. del serije o Tarasu Birsi)
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-277-415-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
480 g
424 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Taras Birsa, izkušen kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana in nekdanji alpinist, se s svojo policijsko ekipo odpravi na Triglav. Pri tem ne sluti, da se bo njihova izletniška odprava kmalu prelevila v napeto detektivsko uganko.  

Nevihta na Triglavu zajame skupino planincev. Taras in njegov nekdanji soplezalec se s Kredarice odpravita v reševalno akcijo, kjer ob zmedenih in obupanih planincih naletita na truplo. Čeprav je takrat celotna reševalna ekipa prepričana, da je nesrečneža zadela strela, se kasneje izkaže, da ga je pred tem pokončal strel v glavo. Tarasova ekipa se pod vodstvom novega šefa Bohteta znajde pred več ugankami – zakaj bi nekdo nekoga ustrelil na vrhu Triglava? V kakšni povezavi je umorjeni z ostalimi in zakaj ga nihče od planincev ne prepozna? 

o avtorju

Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih avtorjev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je povzpel tudi sam, nadaljeval pa z biografijami Petra Vilfana (2004), Zorana Predina (2009) in Gorana Dragića (2015), Milene Zupančič, Petra Čeferina, Alenke Bratušek (2018), z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice (nagrada kresnik 2010) in Ali boma ye! (nominacija za kresnik 2014). Serija kriminalk s Tarasom Birso v glavni vlogi, ki se je začela z romanom Jezero (nominacija za kresnik 2017), se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk. Predvsem po tistih, ki jih pišejo novinarji in med vrsticami razkrivajo manj znane plati družbe, v kateri živimo.

Recenzija Bukla

Eden najbolj branih slovenskih pisateljev je v šesti zaporedni kriminalki o Tarasu Birsi truplo postavil na Triglav. »Višje se ne da.« Avtor, od mladosti strasten alpinist in plezalec, za katerega so hribi, kot jim pravi Birsa, naravno okolje, bralcu s slikovitimi opisi zariše teren, na katerega je postavljena zgodba: Triglav, Kredarica, poti, ki vodijo do nje, severna stena, gorski tek, premagovanje višinskih metrov. Sploh impozanten je opis nevihte, ki Tarasa in njegovo ekipo zajame na Kredarici. Bralcu se zazdi, da je prav res med skalami, okrog njega pa tema, ki jo redno sekajo ognjene žoge in oglušujoče grmenje. V vsem tem kaosu, ko Taras skupaj z nekdanjim plezalcem rešuje panične planince, ki jih je ujela nevihta in marsikoga tudi zadela strela, naletita na truplo, za katero se kasneje izkaže, da ga ni pokončala strela, ampak strel v čelo. Ker je bil prvi na kraju zločina, primer dodelijo Tarasu, a tokrat zaradi nerešenih zadev iz Kome primera ne vodi samostojno, temveč ga prevzame GPU. Golob s spretnim manevriranjem med reševanjem novega umora in razreševanjem vprašanj, ki so ostala odprta iz prejšnjih delov, bralca drži v napetosti do zadnje strani.

Gordana Granatir, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...