Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Otok

Kriminalka
Avgust Demšar
Otok

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7026-53-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
490 g
276 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman se začne nenavadno mirno. Poletje, morje, sonce, prešerno žaganje škržatov in štirje pari, ki v idilični kamniti vili na samotnem otoku preživljajo dopust. Vse je lepo in prav, a le dokler se sonce ne spusti za borovce, osamljen galeb zlovešče zakraka nad obzorjem, morje pa naplavi truplo.

Nekaj mesecev kasneje je jesenski Maribor precej tmuren. Meglice se vlečejo čez Dravo, kot bi želele skriti potapljače, ki v mrzli reki stikajo za samomorilcem. Kar potegnejo na plano, preseneti Miloša, Vrenka in ostale kriminaliste. V preiskavi »dravskih trupel«, ki sledi in se odvija v stopnjujočem se ritmu, se pojavljajo Makedonci, mladci brez prave perspektive v življenju, uspešni podjetniki iz Frankfurta, namrgodena mati v krznenem plašču, ki svojo ksenofobijo stresa po ambulanti zdravstvenega doma in še kdo. Kriminaliste delo po spletu okoliščin pripelje do ljudi, ki so preživljali počitnice na otoku. Stvar se začne še dodatno zapletati, ko se pojavi novo truplo. So zadeve povezane ali gre zgolj za naključja? Kdo ve?

Recenzija Bukla

Avgust Demšar (1962) se je v tretjem tisočletju zasidral kot eden od najbolj prepoznavnih slovenskih piscev v žan­ru kriminalnega romana, svoj opus pa je začel s serijalom šestih romanov, v katerih je bil glavni inšpektor Vrenko, kar je potem še nadgradil z romani Miloš (2013) in Pohorska transverzala (2016), ko je razširil in izvirno povezal nabor nastopajočih likov. Podobni zasnovi smo priča tudi v Otoku, ki se začne odvijati v ležernem počitniškem vzdušju na imaginarnem Otoku, kjer poletne dni preživljajo štirje pari, idilo s poletnimi iskricami pa preseka truplo, ki ga nedaleč od obale zagledajo lebdeti v vodi. Sledijo na videz nepovezani dogodki na drugem koncu dežele, v jesenskem Mariboru, kjer policija preiskuje primer t. i. »drav­skih trupel«, njihovi izsledki pa naposled pripeljejo do ljudi, ki so preživljali počitnice na naslovnem otoku. So dogodki med seboj prepleteni zgolj po naključju?

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...