Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zločin

Po delu Jakoba Alešovca Mati ga izda priredila Mateja Črv Sužnik
Jakob Alešovec
Zločin

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Zala
Zbirka Rozalke: Zalo retrobranje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6859-75-2
Spremna beseda Andrej Mrak
Urejanje Mateja Črv Sužnik, Miha Sužnik
Priredba Mateja Črv Sužnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
320 g
144 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zločin je prirejen po Alešovčevi zgodbi Mati ga izda iz zbirke Iz sodnijskega življenja s podnaslovom Mikavne povesti iz življenja hudodelnikov – Po spominu starega pravnika.

Zgodba je pravcata kriminalka: bogata oderuhinja, ki si po mnenju marsikoga ne zasluži ne premoženja ne življenja; morilec in tat s sekiro; nikjer nobenih sledi, pa naj si še tako prizadevajo, da bi ga ulovili. Toda preiskovalni sodnik je odločen in vztrajen…

Jakob Alešovec (1842 – 1901), nekdaj priljubljeni slovenski pisatelj, dramatik, urednik, novinar, humorist in še kaj, se lahko pohvali kot pisec prvih slovenskih kriminalk, celo prve »slovenske« kavbojke, pisec satiričnega avtobiografskega romana, dram in še marsičesa. Dolga leta je urejal tudi prvi, celo ilustrirani, humoristični list Brencelj, pisal za druge časopise in počel še marsikaj zanimivega, kadar ni in celo kadar je pešačil po naši deželi.

Več o njegovem pestrem življenju – od revnega čevljarjevega sina do odličnjaka v šoli, od študenta, ki je obesil šolo na kol, do neutrudnega ustvarjalca in vagabunda – izvemo iz izjemno zanimive spremne besede Andreja Mraka.

Recenzija Bukla

Alešovec (1842– 1901) je eden tistih literatov, ki ga današnja literarna zgodovina skoraj ne omenja več, čeprav je imel še konec 19. stol. pomembno vlogo v slovenskem kulturnem prostoru. Bil je novinar, urednik, založnik, dramatik in pisatelj, med drugim tudi ustanovitelj prvega slovenskega humorističnega lista Brencelj, avtor prvih slovenskih kriminalk in celo literarnega vesterna. Kot izvemo iz zanimive spremne besede Andreja Mraka, je bil Alešovec neprilagodljiv bohem z izjemno, a bridko življenjsko usodo – od čevljarjevega sina se je povzpel do uglednega meščana, nazadnje pa skoraj slep umrl v ubožnici. Kratko kriminalko Zločin je po njegovi zgodbi Mati ga izda (1874) priredila Mateja Črv Sužnik, pripoveduje pa o krutem umoru bogate oderuhinje, za katerega se sprva zdi, da bo ostal nerazjasnjen, saj morilec na kraju zločina ni pustil nobenih sledi. Vendar pa je preiskovalni sodnik vztrajen mož …

Kristina Sluga, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...