Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zmenek s smrtjo

Agatha Christie
Zmenek s smrtjo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Krimi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-4070-2
Naslov izvirnika Appointment with death
Prevod Irena Matović

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
380 g
277 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Na območju veličastnih pečin zgodovinske Petre v Jordaniji umre gospa Boynton. Komaj opazno znamenje vboda na njenem zapestju je edini znak, po katerem bi lahko sklepali, da jo je nekdo lahko hladnokrvno ubil. Hercule Poirot ima na voljo nič več kot štiriindvajset ur, da razreši ta nenavaden in skrivnosten primer, čeprav mu gospa Boynton tudi po tem, ko jo je prvič srečal, nikoli ni bila niti najmanj pri srcu. Še posebej ne po besedah, ki jih je nekaj dni pred tem po naključju slišal v Jeruzalemu: “Ali res ne vidite, da mora gospa umreti?” …

Roman je bil prvič prirejen za film leta 1988, s Petrom Ustinovim v vlogi Poirota, dvajset let pozneje pa se je za televizijsko ekranizacijo romana v tej vlogi izkazal David Suchet.

Agatha Christie (1890– 1976) upravičeno nosi naziv najbolj brane avtorice detektivskih romanov na svetu; mojstrski zapleti v skoraj sto romanih so privlačni in vabljivi za vse ljubitelje dobre kriminalke, tudi zato, ker so upodobljeni v številnih filmskih in televizijskih priredbah.

Recenzija Bukla

V kratkem času sta izšla dva romana mojstrice detektivske pripovedi Agathe Christie. Prvi je novi prevod Bilo jih je deset iz leta 1939 (prvič je pri nas izšel leta 2005 pod naslovom In potem ni bilo nikogar več), ki nam na pomenljivo dovršen avtoričin način predstavi raznoliko deseterico junakov, ki se na povabilo (ne)znanca vsak s svojim razlogom in skrivnostjo odpravijo v razkošno hišo na razvpiti otok sredi oceana. Kmalu po prihodu začnejo en za drugim – kot v pesmi o desetih zamorčkih – skrivnostno umirati. Gre za roman, s katerim se je Agatha Christie ukvarjala dolgo časa, da bi se v njem vse ustrezno sestavilo in poklopilo. Zato ni čudno, da ga imajo za enega njenih najboljših romanov, poleg tega pa so prodali več kot sto milijonov izvodov. Drugi roman, Zmenek s smrtjo, iz leta poprej, torej z letnico 1938, pa je še en od Poirotovih primerov. Dogaja se na Bližnjem vzhodu, kjer Poirot iz svoje sobe v Jeruzalemu sliši stavek, ki sproži zaplet romana: »Saj razumeš, kajne, da mora umreti?« Ko kasneje na območju veličastnih pečin jordanske Petre umre gospa Boynton, ki Poirotu sicer ni prav pri srcu, majhno znamenje na njenem zapestju pa je vse, iz česar se lahko sklepa na njen umor, ima vrli detektiv samo 24 ur časa, da razreši ta nenavadno zakrit primer. Poirot in Agatha Christie v eni svojih boljših izvedb.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...