Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Alma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-261-524-6

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
318 strani
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dve zgodbi, dva časa, ena zgodovina.

Jérémie je mlad moški, ki pride na Mavricij z namenom, da bi bolj podrobno raziskal življenje izumrlega ptiča dodoja, Dominique - Dodo pa je fant z otoka, z boleznijo, ki mu razžira obraz in zaradi katere je obsojen na življenje na robu družbe. Skupna točka obeh moških je Alma, nekdaj cvetoče posestvo Felsnovih na Mavriciju in obenem nema priča družinskega in otoškega propada, neizogibno povezanega z zgodovino, zaznamovano s suženjstvom, izkoriščanjem in iztrebljanjem.

J. M. G. Le Clézio (1940) je eden najbolj znanih sodobnih francoskih pisateljev, ki je leta 2008 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Le Clézio je živel na različnih delih sveta, med drugim tudi na Mavriciju, od koder prihajajo njegovi stari starši. Njegovi romani izpostavljajo raznolikost kultur v različnih časih ter obenem odražajo kritičnost do prevlade zahodne civilizacije oziroma do moderne potrošniške družbe.

Recenzija Bukla

J. M. G. Le Clézio (1940) je francoski pisatelj, ki je leta 2008 za svoje literarno ustvarjanje prejel tudi Nobelovo nagrado, pri nas pa ga že poznamo po romanih, kot so Vesoljni potop, Afričan in Napev o lakoti, ki je pri založbi Didakta izšel pred desetimi leti. Pri Didakti so se odločili, da izdajo še njegov najnovejši roman Alma iz leta 2017. Z njim nas Le Clézio odpelje na Mavricij, kjer je preživel kar nekaj časa, za osrednji lik pa v knjigi postavi Jérémija Falsna, potomca nekdaj pomembne (kolonialne) družine s tega otoka, ki na otok pride, da bi raziskal življenje izumrlega ptiča dodoja (ki so ga v resnici našli samo tu), obenem pa na Mavriciju pokukal tudi v srce postkolonialne teme. Jérémija bolj od raziskovanja preteklosti dodoja prevzame tamkajšnje življenje in magično ozračje, ki preveva Mavricij, skupaj s čutnim dekletom Krystal, ljubico starejših zahodnjaških moških, ki jo skoraj obsedeno začne opazovati in zasledovati, tudi po tem, ko dekle pristane v zaporu. Nenavaden in jezikovno izbrušen roman o posledicah evropskega kolonializma na črnem kontinentu.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...