Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

In ljubezen tudi

Drago Jančar
In ljubezen tudi
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-284-275-8
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,3 x 14 cm
530 g
351 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eden najvidnejših slovenskih pisateljev se (ponovno) podaja na ulice rodnega Maribora, zaznamovane z grenkimi sledmi vojnih grozot, tihih hrepenenj in srečanj, ki se nikoli več ne bodo ponovila.

Naslov Jančarjevega novega romana In ljubezen tudi utegne zveneti nekoliko nenavadno, ker se dogaja v času, ko je na svetu zavladalo sovraštvo. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati. In ki skušajo ubraniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi, kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih bere ena od junakinj, ko po naključju vzame v knjigarni knjigo s police.

Drago Jančar (1948) je književnost vzljubil že kot deček, s prebiranjem Karla Maya, Josipa Jurčiča, Walterja Scotta in drugih. Njegov pisateljski opus se napaja iz premnogih osebnih izkušenj, nekatere med njimi so začrtale njegove življenjske odločitve. Kot mladi novinar se je zaradi »razširjanja sovražne propagande« znašel v zaporu in že tedaj je v njem zaživela želja po pisanju. V zaporu je pričel pisati roman Galjot. Poznejša izkušnja s služenjem vojaškega roka je njem utrdila prepričanje, da se bo posvetil le še pisateljevanju. Kot romanopisec, avtor esejev, filmskih scenarijev in radijskih iger ter številnih člankov je odločilno zaznamoval tako slovensko prozo kot dramatiko. Za svoja dela je prejel slovenske in mednarodne literarne nagrade, tudi Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo.

Recenzija Bukla

Nekateri romani gladko stečejo že od prvega stavka naprej. Takšno je najnovejše delo Draga Jančarja, postavljeno v čas druge svetovne vojne in leta po njej v Maribor in njegovo okolico. Začne se prav filmsko, iz zamrznjenega posnetka, iz fotografije (ta je tudi na naslovnici knjige), ki jo je posnel neznani fotograf, na njej pa se že vidi vojno preurejeni Maribor. Hotel Orel se je že preimenoval v Hotel Adler, Restavracija pa postane Restaurant. Seveda pa je ključ v osebah, ki so na sliki. Najprej sta tu vitki mladenki, ki se pomenkujeta med seboj – in že postanemo del zgodbe, ko slišimo njun pogovor! – , mimo njiju pa gre človek v uniformi. Ena od njiju ga prepozna, pozna ga že od otroštva, seveda pa je zdaj zrasel, uniforma pa ga je naredila še bolj odraslega. Zato se med prijateljicama vname kratka debata, ali naj ena od njiju, Sonja, steče za njim in naveže stik. Sonja ima namreč problem. Njenega fanta so zaprli, zato bi mu rada na vsak način pomagala, v znanem uniformirancu – spomni se tudi njegovega imena Ludek, pred leti so celo skupaj smučali na Pohorju – pa vidi priložnost za to. Seveda pa je Ludek zdaj Ludwig, odmaknjen je in pokroviteljski, vseeno pa Sonji nameni žarek upanja, da lahko računa na njegovo pomoč. Na pomoč že, na pomoč, vendar ta ni zastonj. Z obiskom Sonje pri Ladeku, no, Ludwigu, pa Jančar sproži dramaturški klopčič različnih osebnih usod, ki v nadaljevanju romana prerastejo v pomenljivo zgodovinsko fresko, v kateri se človeške usode preobračajo v vihri vojne, kjer se merijo okupator in partizani v hribih. Nezaupanja seveda rojevajo dvome, ki jih ni mogoče kar tako pokopati. Partizani so ves čas pod pritis kom, da z novimi silami k njim prihajajo tudi potencialni vohuni in izdajalci, in ko, denimo, Sonjin fant Valentin Gorjan kasneje takoj po izpustu iz zapora odide v hribe, je tam seveda deležen stalnega sumničenja, saj nekaterim ni jasno, zakaj so ga izpustili. Lahko ljubezen v vojnem času, ko sta na preizkusu tako človečnost kot tudi moralnost človekovih odločitev, preživi? Ali pa je ljubezen pač žrtev vojne, ki ljudi nepovratno zaznamuje in spremeni, se sprašuje Jančar v tem elegantno napisanem romanu (kjer na koncu mimogrede naredi hommage tudi svojemu Severnemu siju). Jančar nam postreže z branjem, po katerem bo gotovo z veseljem posegel marsikdo, ki ga je v zadnjih letih navdušilo njegovo nagrajeno delo To noč sem jo videl.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...