Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mesto na vodi

Peter Rezman
Mesto na vodi
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Litera
Zbirka Litera
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7056-26-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Vanja Jazbec
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
400 g
239 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mesto na vodi zaokroža ''knapovski opus'' Petra Rezmana, ki ga je navdihnilo velenjsko rudarsko okolje v času od sedemdesetih let prejšnega stoletja do danes. Avtor v romanu zgradi stoletni lok čez prejšna dela, saj z enim krajem sega v pozna petdeseta leta dvajsetega stoletja, z drugim pa v prihodnost do leta 2060. Do konca slovenskega premogovništva.

Recenzija Bukla

Peter Rezman se je v slovenskem literarnem prostoru uveljavil predvsem kot prozaist, ki v svojih delih najpogosteje obravnava tematike, povezane z rudarstvom in rudarskim živ­ljenjem (recimo za kresnika nominirani roman Zahod jame). S svojim novim romanom Mesto na vodi Rezman tako zaokrožuje »knapovski opus«, ki ga je navdihnilo velenjsko rudarsko okolje v času od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes, v njem pa avtor potegne stoletni lok čez prejšnja dela s to tematiko, saj z enim krakom sega v pozna petdeseta leta dvajsetega stoletja, z drugim pa v prihod­nost do leta 2050, ko naj bi bilo že konec premogovništva v Velenju.

Beti Hlebec, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.


Recenzija Bukla

Peter Rezman se je uveljavil predvsem s pisanjem o rudarstvu, ki ga je spoznal iz prve roke, saj je dolga leta delal kot elektrikar v rudniku. V tematiko se je podal že s pesniškim prvencem Pesmi iz premoga, nadaljeval pa tudi z romani Pristanek na kukavičje jajce (2010), Zahod jame (2012), Tekoči trak (2015) in Barbara in Krištof (2016). Njegov najnovejši roman Mesto na vodi se ne ozira samo v preteklost, ampak tudi v negotovo prihodnost, v leto 2060, zato bi ga lahko uvrstili med futuristične romane. Zgodbo uokvirja sinov podvig, da bi iz naslovnega mesta na vodi, v katero se je spremenilo Velenje, na kopno spravil pokojno mamo in ji zagotovil dostojno zadnje počivališče. Osrednji del skozi zgodbo potomcev dveh najpomembnejših rudarskih dinastij, Gorazda in Melite, ki se zaljubita in poročita, počasi razkriva razloge za apatično in nadzorovano življenje na holografsko obdelanem splavu, ki je nadomestil staro rudarsko mesto. Roman je aktualen in močno družbenokritičen, saj sooča poglede konservativnega Gorazda in Melite, ki jo obsede brskanje po arhivih in iskanje resnice o tem, kdaj in zakaj je vse šlo narobe. Politične mahinacije, prikrivanje informacij in pehanje za dobičkom za vsako ceno aludirajo na velike katastrofe, kot je Černobil, pa tudi na vseobsegajočo in uničujočo okoljsko krizo, v kateri smo se znašli.

Veronika Šoster, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...