Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Saboter iz Auschwitza

Navdihujoča resnična zgodba britanskega vojaka, ki je kot vojni ujetnik preživel Auschwitz
Colin Rushton
Saboter iz Auschwitza
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Romani
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7129-43-4
Naslov izvirnika The Saboteur of Auschwitz
Podnaslov izvirnika The Inspiring True Story of a British Soldier Held Prisoner in Auschwitz
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Barbara Bračko

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
400 g
330 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pisalo se je leto 1942, ko je nemška vojska ujela Arthurja Dodda, mladega britanskega vojaka, in ga odpeljala v Oświęcim, mesto v Zgornji Šleziji na Poljskem. Nemci so mu nadeli drugačno ime, ki je danes sinonim za najtemačnejše obdobje v človeški zgodovini. Poimenovali so ga Auschwitz.

Prisiljen v garaško delo, sestradan in brutalno pretepen, je Arthur verjel, da se bo njegovo življenje končalo v Auschwitzu. Odločen, da se bo boril do zadnjega diha, je sabotiral nacistično industrijsko infrastrukturo, tvegal življenje, da bi zmanjšal trpljenje judovskih taboriščnikov, in pomagal skupini partizanov, ki je načrtovala masovni pobeg iz taborišča.

Pretresljiva resnična zgodba, ki prinaša nova spoznanja o delovanju taborišča, razkriva hierarhijo, ki so ji sledili esesovci pri ravnanju z ujetniki, in nas sooči s splošno neznanimi dejstvi o vojnih ujetnikih, ki so bili tam zaprti.

Recenzija Bukla

Zgodba, zapisana po resničnih dogodkih, pripoveduje o angleškem vojaku Arthurju Doddu, ki ga je leta 1942 v libijskih bojih zajela nemška vojska. Kot vojni ujetnik je bil deportiran v zloglasni Auschwitz, Slovencem dobro znano nacistično taborišče, kjer je umrlo več kot tisoč tristo naših rojakov, angleški mladenič pa se je tam prvič srečal z resničnim obrazom nacizma, okrutnostjo esesovcev, brutalnim nasiljem paznikov, nenehno prisotnostjo smrti, trpljenjem judovskih taboriščnikov, realizacijo doktrine dokončne rešitve židovskega vprašanja. Posebnost njegove zgodbe je, da je bil v koncentracijskem taborišču kot angleški vojni ujetnik, da je v taborišču prišel v stik z uporniki in še sam sodeloval pri sabotažah, da so ga zalotili, a je preživel in ostal živ, čeprav je bil v taborišču kar dvaindvajset mesecev. Pripoved ima dva dela. Prvi del je Arthurjeva zgodba, drugi pa raziskovalni del, ki združuje pričevanja preživelih iz Auschwitza, ki so potrdila Arthurjevo zgodbo, saj se je po dokumentarnem filmu BBC z njegovo izpovedjo (v letu 1993), vsul plaz obtožb, da je to, o čemer je spregovoril, izmišljeno.

Maja Črepinšek, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...