Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Otok pogrešanih dreves

Elif Shafak
Otok pogrešanih dreves
17,95 € 17,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-274-744-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The island of missing trees
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Maja Ropret

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
430 g
319 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
turško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če so družine kot drevesa, kot pravijo, razraščene strukture s prepletenimi koreninami in posameznimi vejami, ki štrlijo pod čudnimi koti, so družinske travme kot gosta, prosojna smola, ki kaplja iz zareze v lubju. Curljajo čez več generacij.

V romanu, v katerem se prepletejo korenine fige, ki raste sredi taverne ob robu ciprske Nikozije, korenine družine, ki se razrašča na obe strani razdeljenega otoka, in korenine države, v katero leta 1974 zarežejo usodne spremembe, priljubljena in večkrat nagrajena pisateljica Elif Shafak izpiše bogato, čarobno, ganljivo pripoved o pripadnosti in identiteti, ljubezni in travmi, spominu in pozabi, naravi in prerojenju.

Romaneskna stvaritev turške literarne mojstrice se je uvrstila v ožji izbor za nagrado costa (2021), v ožji izbor ženske nagrade iz leposlovja (2022) ter v širši izbor za nagrado ondaatje (2022). Zablestela je tudi v knjižnem klubu Reese Witherspoon.

»Čudovit, srce parajoč roman.« – Margaret Atwood

»... edinstven in močan glas v svetovni literaturi.« – Ian McEwan

»Oh, kako osupljivo lepa zgodba. Nikoli si nisem mislila, da se lahko zaljubim v figovec; in vendar se mi po branju te knjige zdi neskončno žalostno, da sem kdaj kaj takega sploh pomislila.« – Jessica (Goodreads)

Iz knjige:

Nekoč pred davnimi spomini je na skrajnem robu Sredozemskega morja ležal sinji otok, ki je bil tako čudovit, da ga preštevilni popotniki, romarji, križarji in trgovci, ki so se zaljubili vanj, niso hoteli več zapustiti ali pa so ga poskusili, privezanega na
konopljino vrv, odvleči vse do svoje rodne dežele.

Morda je to samo legenda.

Toda legende obstajajo zato, da nam pripovedujejo, kar je zgodovina pozabila.
Mnogo let je že minilo, odkar sem zbežala od tod z letalom, skrita v kovčku iz mehkega črnega usnja, in se nisem nikoli več vrnila. Odtlej sem za svojo sprejela drugo deželo, Anglijo, kjer zdaj rastem in se lepo razvijam, vendar ne mine dan, da ne hrepenim po vrnitvi. Domov. V domovino.

Gotovo je še vedno tam, kjer je bil, ko sem odšla, dviga se in tone z valovi, ki se lomijo in penijo ob njegovi razgibani obali. Na križišču treh celin – Evrope, Afrike, Azije – in Levanta, te širne, neprepustne regije, ki je povsem izginila z današnjih zemljevidov.

Zemljevid je dvodimenzionalen prikaz z arbitrarnimi simboli in vrezanimi črtami, ki določajo, kdo bo naš sovražnik in kdo naš prijatelj, kdo si zasluži našo ljubezen, kdo si zasluži naše sovraštvo in kdo našo popolno ravnodušnost.

Kartografija je drugo ime za zgodbe, ki jih pripovedujejo zmagovalci. Za zgodbe tistih, ki so izgubili, je ni.

 

Recenzija Bukla

Turško pisateljico Elif Shafak (1971) dobro poznamo po romanih, (Bolšja palača, Štirideset pravil ljubezni, 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu itn.), v katerih z razkošnim literarnim talentom prepleta zgodovinske teme in jih postavlja v sodoben družbeni kontekst. To je tudi primer najnovejšega dela iz leta 2021, v katerem zgodbo pripoveduje skozi dve časovni ravni. Prva se odvija v sedanjem Londonu, kjer z očetom Kostasom, evolucijskim ekologom in deloholikom živi šestnajstletna Ada Kazantzakis, saj je njena mama Defne umrla, med božičnimi prazniki pa jim učiteljica naroči, naj opravijo intervju s starejšim sorodnikom. Druga pripoved­na nit nas popelje na Ciper v sedemdeseta leta in mladostni čas Adinih staršev, v čas, ko je bil Ciper – otok pogrešanih dreves – še to, kar ne bo nikoli več. Leta 1974 ga je namreč približno polovico zasedla Turčija in tam ustanovila Turško republiko Severni Ciper, ki je sicer ne priznava nobena druga država na svetu, o čemer na svoj način pripoveduje tudi drevo – figa, ki je nekdaj rasla v ciprski taverni … Sijajen roman o zgodovini in ljudeh v njenem kolesju

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...