Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Uporni Bicikli

Brina Svit
Uporni Bicikli
29,99 € 29,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6896-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14,6 cm
280 g
202 strani
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Srečanje moškega in ženske, Nastje, ki pride za nekaj dni iz Pariza, in Tobiasa, ki pride v Ljubljano kot novinar. Moškim in žensko, ki nimata nič skupnega, vsaj na prvi pogled ne. Ob najbolj neprimernem času, to je sredi pomladi 2021, ki jo zaznamujejo pandemija, prazne ulice, zaprti hoteli in kavarne ter kolesarski protesti

Le da se počasi ta najbolj neprimerni čas izkaže kot najbolj primeren. Tisti namreč, ki glavno junakinjo sooči z nepredvideno izgubo ljubezni, bolečino, samoto, spomini, a tudi odkritjem Ljubljane, drugačne od mesta njenih mladih let. Predvsem pa spozna belgijskega novinarja Tobiasa, ki je prišel v Ljubljano napisat reportažo o protestih slovenske civilne družbe. To srečanje – pravo srečanje je zmeraj tudi srečanje s sabo – ji pomaga odpreti oči, se upreti določeni ideji o sebi, postati državljanka, ki ji ni več vseeno in je pripravljena za to tudi nekaj narediti.

O AVTORICI

Brina Svit (1954) je mednarodno uveljavljena pisateljica ter scenaristka, režiserka in novinarka. Od leta 1980 živi v Parizu. Napisala in posnela je dva kratka igrana filma (Nikola in Balkon) in dokumentarni film o igralki Jeanne Moreau.

Zadnjih dvajset let se v glavnem posveča literaturi. Kot je razvidno iz njene bibliografije, je od romana Moreno naprej, torej od leta 2003, vsako svojo knjigo napisala dvakrat: najprej v francoščini in nato v slovenščini. Za svoje delo je prejela več nagrad: francosko nagrado pelléas za Smrt slovenske primadone, nagrado francoske Akademije 2003 za Moreno, nagrado Mauricea Genevoixa, ki jo podeljuje francoska Akademija, za Odveč srce, nagrado francoskih knjigarn folies d’encre 2009 za Coco Dias ali Zlata vrata in nagrado Madeleine Zepter za evropski roman 2011 za Noč v Reykjaviku

Recenzija Bukla

Po bolečem razpadu ljubezenske zveze se Nastja, uspešna pariška galeristka, zateče v rodno Ljubljano. Aprilska Ljubljana tistega covidnega leta kaže spremenljiv obraz. Vreme je zdaj nenavadno vroče, nato sneži, potem posije sonce, da ščemi v oči, po ulicah pa vsak petek popoldan vztrajno krožijo demonstranti na biciklih, da bi na izviren, domiseln način, prežet z umetnostjo poezije in pouličnega gledališča, zaustavili predsednika vlade. Eleganten roman, poklon Brine Svit rojstnemu mestu, razpira pahljačo tem. Tenkočutno vstopa v mimobežne trenutke življenja, slika akvarelne pokrajine intimnih duševnih stanj in skritih vzgibov srca. Je refleksija o lepoti in umetnosti, o ljudeh, ki nam prekrižajo pot, o skrivnostih zbliževanja in oddaljevanja, o nostalgiji, preteklosti in prihodnosti. Niza podobe, ki drsijo mimo bralca kot vzkipeli oblaki na aprilskem nebu, za katere se zdi, da nosijo skrivna sporočila in prepoznavne podobe. Kam gredo, je skrivnost, ki jo skuša razvozlati tudi Nastja. Brina Svit (Brina Švigelj-Mérat), pisateljica, ki piše v slovenščini in francoščini, je avtorica številnih romanov, med njimi Noč v Reykjaviku, Smrt slovenske primadone, Hvalnica ločitvi in Con brio, poleg nominacije za kresnika pa je tudi prejemnica pomembnih francoskih in mednarodnih nagrad. 

Maja Črepinšek, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...