Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovori s prijatelji

Sally Rooney
Pogovori s prijatelji
15,95 € 15,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,48 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-274-615-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Conversations with Friends
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Vesna Velkovrh Bukilica
Urejanje Andreja Udovč

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,8 x 12,5 cm
320 g
301 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z le dvema napisanima romanoma – Pogovori s prijatelji, ki mu je komaj leto dni kasneje sledil za Bookerjevo nagrado nominirani Normalni ljudje – Sally Rooney kritiki že slavijo z literarnimi presežniki, kot so Jane Austen prekariata ter Salinger za generacijo Snapchata. Prvenec nadarjene irske pisateljice, v katere delih se spenjata svežina novega glasu generacije ter izvrstnost klasičnega literarnega izročila.

Frances je razsodno, inteligentno, na videz prisebno, v resnici pa izjemno občutljivo dekle, ki med študijem v Dublinu negotovo začenja kariero pisateljice. Njena prijateljica je lepa in neskončno samozavestna Bobbi. Nekega večera na literarnem performansu spoznata slavno fotografinjo Melisso. Dekleti počasi povleče v njen svet, in na Frances nehote naredita navdušujoč vtis prefinjeni dom in privlačni mož starejše ženske. Lahkotno spogledovanje Frances in Nicka sčasoma zdrsne v neobičajno silovito – in vse bolj bolečo – intimnost. Roman Pogovori s prijatelji, ki ga odlikuje subtilen, oster smisel za humor, je čudovito pozoren in živo odziven na mladostne vrhunce sreče in treske ob tla, na ostre čeri, na katere lahko nasede prijateljstvo med ženskami.

Sally Rooney, ki je svoj prvenec napisala pri 27 letih, je mlada irska pisateljica izjemnega potenciala, v katere delih se spenjata svežina novega glasu generacije ter izvrstnost klasičnega literarnega izročila. Bralci so jo hipoma vzljubili, kritika jo je razglasila za prvo veliko milenijsko avtorico.

Prvenec prve velike milenijske avtorice
Jane Austen prekariata, Salinger za generacijo Snapchat
Nagrada časopisa Sunday Times za najboljšo mlado pisateljico
Uvrstitev med najboljših 10 knjig na bralni lestvici revij Vogue in Elle
Nominacija za mednarodno literarno nagrado mesta Dublin

Recenzija Bukla

Samosvoj in večplasten prvenec mlade irske pisateljice (letnik 1991) tako kritiki kot bralska srenja postavljajo visoko na literarni piedestal. Glavni junakinji, bistra a zelo subtilna študentka Frances (tudi pripovedovalka zgodbe) in njena kompanjonka, cvetoča in pogumna Bobbi, predstavljata glas nove milenijske generacije. Zaupni prijateljici se sprva skupaj, sčasoma pa vsaka vedno bolj po svojih poteh soočata s prehodom v odraslost in enkrat ­poetično, spet drugič pa precej grobo raziskujeta svoja čustva in svet okoli sebe. Ob večerih nastopata na literarnih druženjih in ljudem bereta svojo poezijo, nekega dne pa tam spoznata uspeš­no novinarko Melisso, ki ju povabi v svoj eleganten dom in jima predstavi svojega moža Nicka, postavnega gledališkega igralca z neuresničenimi potenciali. Generacijsko različna četverica se kmalu spoprijatelji in se prostodušno smuka po kulturno-umetniški sceni, na videz neobvezno prijateljevanje pa se sčasoma zaplete v precej dramatične odnose in zgodbi dajejo prav poseben čar tisti drobni trenutki krhkosti in ranljivosti, ko kakšen od likov za trenutek spusti zaveso, za katero se skriva. Toplo priporočam!

Renate Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...