Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Resničnost

Lojze Kovačič
Resničnost
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-002-3

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,2 x 14,5 cm
310 g
244 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V osveženem ponatisu prihaja roman Resničnost vodilnega mojstra pripovedne proze 20. stoletja, Lojzeta Kovačiča (1928–2004). Roman je prvič izšel leta 1972 pri založbi Obzorja skupaj z besedilom Sporočila v spanju, temu pa je sledilo več izdaj in ponatisov. Resničnost je sicer nadaljevanje kultnih Prišlekov. Temelji za roman so znova avtobiografski, saj Kovačič spregovori o času služenja vojaškega roka v letih 1949 in 1950 v Makedoniji, protagonist pa je zaradi manjšega prekrška obtožen izdaje in upora proti državi, zato se znajde v kazenskem bataljonu, v katerem mora skupaj z drugimi kaznjenci čistiti zarjavele granate. 

Avtor spremne besede k novi izdaji Jure Jakob pravi: »Roman v veristični maniri popisuje dveletno služenje vojaščine nekje v zakotju Makedonije v obdobju represivnega komunizma, ki je v naši bivši skupni domovini zavladal v prvih letih po koncu druge svetovne vojne. Čeprav gre za avtobiografsko podloženo obdelavo nekega konkretnega družbenozgodovinskega obdobja, ima roman trajen in univerzalen pomen. Resničnost je v slogovnem smislu še vedno sveže estetsko doživetje in postavlja eno od zgornjih meril za jezikovno-imaginativno prožnost slovenskega jezika. V sporočilnem pogledu pa je še vedno veljavni opomin pred družbenimi totalitarizmi vsake vrste in zagovor posameznika, osebe, človeka iz krvi in mesa. Kljubovalnega godrnjavca in zanesenega opazovalca, ki ima rad življenje in njegov množični hrup, a vseeno vedno stoji raje nekje bolj ob strani, sam zase, kajti ve, da nikoli ne bo mogel iz svoje kože – iz svoje krhke in zapletene svobode.« Kovačičevo razgaljanje absurdnega vojaškega mehanizma in slikanje uporništva je prefinjeno in udarno, njegov slog pa kot vedno fascinanten in navdihujoč. Nujno (ponovno) branje velikega klasika slovenske proze!

O AVTORJU

Lojze Kovačič (1928−2004) velja za vodilnega mojstra pripovedne proze dvajsetega stoletja in slovenskega, evropskega ter svetovnega klasika. Pisal je za otroke in odrasle, snov je jemal iz osebnega in družinskega življenja ter neposredno iz okolja, ki ga je doživljal. Njegova dela so bila prevedena v več jezikov.

Recenzija Bukla

Slovenski klasik Lojze Kovačič (1928– 2004) je že pred leti našel svoj pristan pri založbi Beletrina, ki je izdala njegova zadnja dela, tudi s kresnikom nagrajeni roman Otroške reči (2003), kasneje pa ponovno objavila tudi njegov Kristalni čas, ki je leta 2016 prejel tudi kresnika vseh kresnikov, obsežne Prišleke itn. Resničnost je Kovačičev krajši roman, ki je prvič izšel leta 1972, z nadaljnjimi izdajami pa potem ostajal v bralnem obtoku. Nastal je na dobesednem pogorišču izgub­ljenega avtorjevega romana Zlati poročnik, saj je ta zgorel v požaru, vendar pa je Kovačič kasneje začel njegovo rekonstrukcijo – prvo poglavje je bilo namreč objavljeno leta 1957 v prvi številki revije Beseda. V njem Kovačič, zvest svojemu avtobiografskemu pristopu, popisuje služenje vojaškega roka v povojnem času v letu 1949, ko se je prestrašen in nesamozavesten v Makedoniji znašel sredi surovega trpinčenja v disciplinskem bataljonu, povratek iz te »kazenske kolonije« pa potem občuti kot nekakšno odrešitev, prihod v Ljubljano pa kot srečo, ne glede na to, da ga tu ne čakajo ne prijatelji ne družina. Roman, ki aktualno opominja na družbene totalitarizme vseh vrst in s tem ponuja zagovor svobode posameznika. 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...