Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kaj je vedela Maisie

Henry James
Kaj je vedela Maisie

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-272-276-0
Naslov izvirnika What Maisie knew
Prevod Meta Osredkar
Spremna beseda Meta Osredkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
320 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Maisie Farange se po ločitvi staršev znajde med dvema ognjema. Sebična mati Ida in ošabni oče Beale si jo srdito podajata kot »majhno operjeno žogico za badminton«. Medtem ko se čas zlagoma polašča nedolžnosti, Henry James mojstrsko prikazuje, kako se Maisiejina zavest razvija iz preproste otroške začudenosti nad svetom do odrasle ozaveščenosti o njegovi pokvarjenosti. Ko se na koncu romana Maisie znajde pred težko odločitvijo, končno aktivno poseže v svojo usodo.

O delu
Roman Kaj je vedela Maisie ameriškega pisatelja Henryja Jamesa, enega od najpomembnejših literarnih figur poznega realizma, je kritika dekadentnih višjih slojev angleške družbe, ki si čas krajšajo s prešuštvovanjem, ljubosumjem in posesivnostjo. Po besedah Paula Therouxa uteleša vse, kar odlikuje Jamesovo leposlovje – krasne komične vložke in globoke melanholične uvide – , in upravičeno spada med pisateljeve večje mojstrovine.

Recenzija Bukla

Ameriškega pisatelja Henryja Jamesa (1843– 1916), ki je večino življenja preživel v Angliji, v slovenščini že dobro poznamo po tudi ekraniziranih romanih Krila golobice, Portret neke gospe, Obrat vijaka ... sedaj pa dobivamo še njegov roman Kaj je vedela Maisie iz leta 1897, ki pa ima tako aktualno vsebino, kot da bi bil napisan v današnjem času. Zgodbo spremljamo skozi oči šestletne Maisie, gre za enega prvih kompleksnih otroških likov v svetovni literaturi, s precej nezrelima in za skrbništvo povsem neprimernima staršema, ki pa na sodišču glede nadaljnje usode njune hčerke dosežeta, da se bo ta selila med njima in pri vsakem preživela po pol leta. Žal pa se s tem težavno obdobje njenega življenja šele začne, saj nova partnerja staršev v Maisiejino življenje ne prineseta miru, ampak se kmalu podata v vrtinec novih afer. Roman o Maisie kot tragičnemu liku nekega zakona, ki pa na koncu, že kot nekaj bolj odraslo dekle, začne odločneje vleči tudi svoje poteze. Klasika za sodobno branje.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...