Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kar ni pekel

Roman
Alessandro D'Avenia
Kar ni pekel

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-04-0265-7
Naslov izvirnika Ciò che inferno non è.
Prevod Ana Vogrinčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
360 g
327 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Federico je šestnajstletni fant in ima v srcu vse polno vprašanj, na katera življenje še ni odgovorilo. Šole je konec, pred njim se odpira poletje, ki je omamno in skrivnostno kakor njegovo mesto Palermo.

Medtem ko se pripravlja na odhod v Oxford, kjer naj bi opravil počitniški tečaj angleščine, sreča don Pina, duhovnika in profesorja religije na njegovi gimnaziji. Don Pino ali »3P«, kakor ga hudomušno kličejo zaradi njegovega imena »padre Pino Puglisi«, mu navrže povabilo, da mu pred odhodom v Anglijo pride pomagat pri delu z otroki v njegovi četrti. Ko Federico prečka železniški prehod, ki revno četrt Brancaccio ločuje od preostalega mesta, se ne zaveda, da se je v tem trenutku zanj začelo novo življenje, tisto pravo. Zvečer se domov vrne brez kolesa, s prebito ustnico in z občutkom, da je odkril popolnoma neznano resničnost, ki pa ga zadeva od blizu. To je prepleten klobčič ulic in uličic, ki jih nadzorujejo ljudje z vzdevki, kot so Lovec, Turek, Mati narava. Zanje je edina zapoved narediti to, kar ukaže Cosa Nostra. Toda na teh ulicah živijo tudi Francesco, Maria, Dario, Serena Totň in še mnogo drugih, ki se niso odpovedali upanju v drugačno življenje, v katerem bi lahko poleteli tako daleč kot žoga na improviziranem nogometnem igrišču, ko jo brcneš z vso silo. Po teh ulicah hodi tudi Lucia. V njej je pogum, da gleda v svet s svetlobo v očeh in noče pobegniti drugam, saj je edini kvas možnih sprememb v rokah tistih, ki si upajo odpirati obzorja tam, kjer vladata zgolj nasilje in beda.

Recenzija Bukla

Roman Kar ni pekel je tretji roman italijanskega pisatelja Alessandra D\\'Avenie, ki je preveden v slovenščino. Kakovost mladinskega oziroma crossover romana zagotovo lahko poiščemo tudi v biografskih podatkih o pisatelju – doktoriral je iz klasične književnosti in je učitelj književnosti na srednji šoli. Tudi v samem romanu je veliko ljubezni do besed in literature – navsezadnje je eden glavnih protagonistov romana Federico – pesnik, zaljubljen v poezijo (»z besedami najdem sidro za vse stvari, ki jih premetava morje v notranjosti mojega srca, in jih privežem v pristanišče glave«). Tu je tudi don Pino, duhovnik, ki v mestu mafije deluje v prid najranljivejših, ki živijo v peklu bolečine. Pekel, kaj je to pekel? Če slučajno razmišljate, da romana ne bi prebrali v celoti, o čemer sicer dvomim, če vam le prekriža pot, si obvezno preberite vsaj strani 61 in 62, ki skozi besede pisatelja čudovito (kar je za oznako pekla resda čudna beseda, a vendarle) opišeta sodobni pekel. »Pekel je ljubezen, ki je možna, vendar nihče ne da pobude zanjo.«

Sabina Burkeljca, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...