Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nemirni duh

Roman o Lovru Kuharju - Prežihovem Vorancu
Rudi Mlinar
Nemirni duh
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2022
ISBN 978-3-7086-1211-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 15 cm
740 g
408 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prva romanizirana biografija o Prežihu opisuje Prežiha kot človeka, ki se je razdajal za ekonomski napredek socialno šibkih, hkrati pa njegovo izjemno pisateljsko plodovitost.

»Roman predstavlja Prežihovega Voranca kot človeka z veliko začetnico in ga postavlja na tisto mesto v slovenski literarni zgodovini, ki si ga gotovo zasluži.« - zapiše Mirko Osojnik v spremni besedi. 

Prežih je v slovenski literaturi močno zaznamoval obdobje socialnega realizma. Svoje pisateljevanje je izvajal vzporedno s svojim političnim aktivizmom. Življenje Prežihovega Voranca so zaznamovali dvojnost (po)javnosti v pisateljevanju in politični ilegali, ustvarjanje obeh tako v domovini kot v emigraciji ter politični aktivizem nasproti ustvarjalni politiki. Slednja ga je pripeljala tudi do spora s partijskim kolegom in kasnejšim predsednikom Josipom Brozom Titom, zaradi katere se je 1939 umaknil iz aktivne politike ter se posvetil pisateljevanju. Aprila 1941 se je po ustanovitvi OF znova politično aktiviral, a bil hitro ujet, zaprt in interniran v koncentracijski taborišči Sachsenhausen in Mauthausen.

V slovenski literaturi je močno zaznamoval obdobje socialnega realizma. Za zbirko povesti "Solzice" je leta 1949 prejel Levstikovo, leta 1950 pa še Prešernovo nagrado. Po njem je poimenovana prva slovenska bralna značka, knjižnica v Ljubljani, sedem slovenskih osnovnih šol ter spominska soba Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Lovro Kuhar - Prežihov Voranc (10. 8. 1893–18. 2. 1950) je nedvomno najpomembnejši prozni pisec slovenskega socialnega ali novega realizma. Romanizirana biografija opisuje Prežiha kot človeka, ki se je razdajal za ekonomski napredek socialno šibkih, hkrati pa njegovo izjemno pisateljsko plodovitost, ki jo je zmogel v času, ki je bil pisateljskemu snovanju izrazito nenaklonjen. Obenem pa avtorju uspe slikovito predstaviti Prežiha kot predstavnika samoraslih koroških ljudi. Posebno verodostojno in intimno noto dajejo delu številna objavljena pisma, skozi katera spoznamo Prežiha v njegovem razmišljanju in njegovem odnosu do drugih članov Prežihove družine.

Več o knjigi:


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...