Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Klara in sonce

Kazuo Ishiguro
Klara in sonce
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-012-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Klara and the Sun
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Andrej E. Skubic

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
560 g
384 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > znanstvenofantastični roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Klara in Sonce je osmi roman britanskega nobelovca Kazua Ishigura, v slovenščino ga je prevedel Andrej E. Skubic. V izvirniku je izšel leta 2021 in se uvrstil v širši izbor za bookerjevo nagrado, žanrsko pa ga lahko umestimo med distopične znanstvenofantastične romane. Zgodbo romana pripoveduje robotka Klara, t. i. umetna prijateljica ali na kratko UP. Klara je izjemno vedoželjna in si želi spoznati zunanji svet, ki ga lahko opazuje le izza izložbenega okna, kjer je razstavljena. Skrbi jo, da bo za vedno ostala v trgovini, saj ves čas prihajajo novi modeli umetnih prijateljev, ki so veliko bolj napredni od nje, a nekega dne jo za svojo družabnico izbere bolehna deklica Josie, tu pa se zgodba šele začne. 

Prevajalec Andrej E. Skubic ob tem dodaja: »Klara in sonce je srhljiva in ganljiva pripoved iz prihodnosti, ki je napol že tukaj. V svetu, v katerem 'nadgrajeni' otroci živijo v elektronskem svetu, stikov s soljudmi pa se učijo na posebej organiziranih 'interakcijskih srečanjih', si kupujejo prijateljstvo z androidi, proizvodi umetne inteligence. Knjiga nudi presunljiv vpogled v načine, kako si 'človečnost išče pot', kako se androidna umetna prijateljica Klara trudi razumeti človeka in delovanje sveta. Pripoved, pripovedovana v nenavadnem jeziku robotke Klare, ki se trudi razumeti svet okrog sebe, pa se vendar ne samo tekoče bere, temveč tudi kliče k čustvenemu angažmaju. To je svet, v katerem se celo umetna inteligenca na naiven, otroški način trudi razumeti vprašanja, ki nas mučijo vse; svet, v katerem se na videz absurdni načini žrtvovanje za drugega izkažejo sposobni delati čudeže in nam pokažejo, kako je prav naivnost tista, ki dela umetno inteligenco podobno človeku in sposobno poustvariti njegove arhetipe.« Ishigurov mojstrski literarni jezik ustvari vse bolj verjetno sliko prihodnosti, pri tem pa nas obsije s podobno melanholijo, a obenem z več svetlobe kot v svojem kultnem romanu Ne zapusti me nikdar ter vabi na sončno stran življenja, pa čeprav skozi sence.

o avtorju

Kazuo Ishiguro (1954) je bil rojen v Nagasakiju na Japonskem, pri petih letih pa se je s starši preselil v Anglijo. Danes velja za enega najodličnejših pisateljev angleškem jeziku; doslej je objavil osem romanov (v slovenščino so prevedeni Ostanki dneva, Ko smo bili sirote in Ne zapusti me nikdar) in zbirko kratke proze. Za svoj opus je leta 2017 prejel Nobelovo nagrado za književnost

Recenzija Bukla

Angleškega pisatelja japonskih korenin Kazua Ishigura (1954), ki je leta 2017 za svoj literarni opus dobil tudi Nobelovo nagrado, v slovenščini že poznamo po izvrstnem, tudi ekraniziranem romanu Ostanki dneva ter bolj zgodovinsko naravnanem Ko smo bili sirote, njegov Ne zapusti me nikdar, ki je spadal v žanr znanstvenofantastične distopije (in je tudi ekraniziran), pa je pri naših gimnazijcih že nekaj let temelj za angleški esej. Ishiguro tudi s Klaro in soncem, za zdaj svojim zadnjim romanom iz leta 2021 ter prvim po tem, ko je prejel Nobelovo nagrado, stopa na polje, kjer prepleta gladko pripovedovanje ter znanstvenofantastične elemente, ki jih spretno poveže z aktualno sedanjostjo. Pripovedovalka romana je namreč Klara, imenovana tudi UP, torej umetna prijateljica, androidna robotka, ki v izložbi skupaj s svojimi »sovrstnicami in sovrstniki« čaka na kupca. To so običajno starši človeških otrok, ki se šolajo na daljavo (še pomnite pandemijo?), da pa ne ostanejo čisto brez socialnih odnosov, jim starši kupujejo androide. Klara, ki se polni s sončno energijo, tako pristane pri štirinajstletni Josie, ki z mamo živi na podeželju, ima pa redko bolezen, za katero Klara upa, da bi jo Josie lahko pozdravilo kar sonce. Vrtiljak vse bolj počlovečenih odnosov med ljudmi in roboti se lahko začne, pri tem pa je prihod umetnointeligentnih računalniških programov v zadnjem obdobju poskrbel za dodatno aktualnost tega romana, ki se mu obeta tudi filmska adaptacija. Inteligentno! 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...