Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kukavice

Leucojum vernum
France Planteu
Kukavice
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-195-8
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13 cm
350 g
287 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

O knjigi

Dogajanje romana je postavljeno v vaško in deloma v mestno okolje današnjega časa, spretno prepleteno z reminiscencami na drugo svetovno vojno in povojno obdobje. Glavni protagonist Valentin Kalar se skuša prebiti iz socialne zapostavljenosti med enakovredne člane družbe. Na začetku je nekako prepuščen samemu sebi, potem pa se nenadoma pojavi pred leti »izginuli« oče Anton Kalar, ki vendar ni pozabil na svoje v Lepi vasi. Pomembno vlogo ima Cilka, učiteljica v pokoju, ki se zavzame za Tineta, da se more povzpeti s socialnega dna vse do srednje šole. Ob tem se razvije romanca s študentko medicine Nežko Pak, ki s svojo osebnostjo odločilno vpliva na Tineta, da se prične učiti in se zave, da je treba krepko poprijeti za delo, če hoče kaj doseči. Avtor skuša v svojem delu poudariti pomen tiste medsebojne dobrote, ki je še kako potrebna med ljudmi, a je žal med nami vse bolj odrinjena. »Dosti Valentinov sem srečal na vasi in v mestu, manj je bilo Antonov in še manj Cilk in Nežk,« je zapisal avtor v dopisu ob predstavitvi knjige.

O avtorju
France Planteu (rojen 7. 2. 1937 v Mariboru) je začel svet knjige odstirati že kot otrok v velikem dedkovem čebelnjaku. V gimnazijskih letih je kot dijak 1. klasične gimnazije v Mariboru objavljal v Mladih potih. Med študijem slavistike in bibliotekarstva v Ljubljani je sodeloval v literarnem društvu Mlada Ljubljana, kjer je spletel prijateljske vezi z Valentinom Cundričem, Marjanom Tomšičem in Levom Detelo. Diplomiral je leta 1962. Poučeval je na več osnovnih in srednjih šolah, leta 1971 pa se je zaposlil kot bibliotekar najprej v Mariborski knjižnici, pozneje v Škofijski teološki knjižnici v Mariboru. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v prosvetne vode in sicer kot bibliotekar in profesor slovenščine na Osnovni šoli Videm. Z Jožetom Topolovcem Haložanom je vse od začetka sodeloval pri reviji Oznanjenje, kjer je od leta 2000 do 2003 v nadaljevanjih objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori. Pri mariborski založbi Rotis so mu leta 2006 objavili roman Obsojeni na preteklost, literarni odmev na dogajanje po osamosvojitvi Slovenije.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...