Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Umetnost krhkosti

Kako ti Leopardi lahko reši življenje
Alessandro D'Avenia
Umetnost krhkosti
23,90 € 23,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0503-0
Naslov izvirnika L'arte di essere fragili
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Vesna Velkovrh Bukilica

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
310 g
239 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako doseči trajno srečo? Kako obvladati »obrt« vsakdanjega žitja, da jo spremenimo v umetnost življenja?

V tej knjigi Alessandro d’Avenia, priljubljeni italijanski pisec knjig za mladostnike in učitelj, poskuša najti odgovor na to bistveno vprašanje. Za sogovornika si je izbral Giacoma Leopardija, enega največjih italijanskih in svetovnih pesnikov, sodobnika našega Prešerna.

Izbira je presenetljiva, Leopardi namreč velja za pojem pesimizma in bivanjske otožnosti: bil je telesno bolan, bil je grbavec, rojen v plemiški družini, ki ga je intelektualno sicer spodbujala, čustveno pa je v njej hiral. »Usoda« mu je odrekla vse, česar si je najbolj želel – želel pa si je predvsem ljubezni.

D’Avenia nam skozi »pisma« svojemu ljubemu Giacomu predstavi objektivne razloge za Leopardijevo nesrečo, vendar iz njegovih pesmi razbira, kako ji je pesnik vendarle kljuboval do zadnjega diha.
Trajna sreča, nam govori D’Avenia, je le tista, »ki iz srca svoje je kali pognala«.

Recenzija Bukla

»Vsem mladim, ki so jim zlomili krila, še preden so utegnili poleteti. Vsem ljudem, ki branijo, kar je krhko, ker vedo, da je najdragocenejše. Svoji družini, ob kateri se dan za dnem učim umetnosti biti krhek,« je v posvetilu četrtega romana zapisal priljub­ljeni italijanski pisatelj, učitelj in scenarist Alessandro D'Avenia. Pri nas ga poznamo po treh uspešnih delih za mlade, kjer se junaki na poti v odraslost pogumno spopadajo s svojimi težavami: Bela kot mleko, rdeča kot kri (2011), Stvari, ki jih nihče ne ve (2012) in Kar ni pekel (2016). Za sogovornika v četrtem, dokaj neobičajnem pisemskem romanu si je izbral enega največjih italijanskih romantičnih pesnikov Giacoma Leopardija, mladega bralca pa prek dopisovanja z njim nagovarja k razmisleku o vrednotah življenja. Giacomo, ki mu kljub plemiškemu nazivu življenje ni bilo preveč naklonjeno (bil je telesno bolan in grbav), je bil sicer nagnjen k pesimizmu in otožnosti, vendar ga je avtor postavil za zgled poguma, zvestobe in prizadevanja za ljubezen, svetlobo in upanje. Tako kot si sledijo obdobja v življenju, so tudi zgodbe v knjigi zbrane v štirih poglavjih: najstniška leta ali umetnost upanja, zrelost ali umetnost umiranja, celjenje ali umetnost krhkosti, smrt ali umetnost preroda. In kot vsako pravo pismo ima tudi knjiga P. S. (post scriptum), tisti domislek, ki pisca navdihne, ko je pismo že skoraj oddano. Zgodba se sklene takole: »Dobro izbrane knjige, Giacomo, lahko rešijo življenje človeka, še posebno krhkega, ker ob branju obere plod prihodnosti, ki ga nosi v sebi. In po tvoji zaslugi vem, da te besede niso le metafora. Rad te imam. Zbogom. Na svidenje. Tvoj, Alessandro.«

Renate Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...