Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Običaji dežele

Edith Wharton
Običaji dežele

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-272-229-6
Naslov izvirnika The custom of the country
Prevod Meta Osredkar
Urejanje Andreja Perić Jezernik

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
800 g
464 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Glavna junakinja Undine Spragg je zapeljiva in lepa mlada ženska z enim samim jasnim ciljem – da se uveljavi v newyorški visoki družbi. Je neizobražena, netaktna in snobovska, vsa njena dejanja pa poganjajo nečimrnost, pohlep, lenoba in zaverovanost vase. Kot ločenka ima Undine v New Yorku kar nekaj težav, ko se skuša ponovno vključiti v družbo, zato se vrne v Pariz skupaj s svojimi starši, ki pa so tam le za krinko. Potem ko se starša vrneta, ona ostane, giblje se v nižjih aristokratskih krogih in ponovno sreča Raymonda de Chellesa, bivšega oboževalca. Undine spremlamo na njeni poti, na kateri se zaradi svoje trmaste odločenosti, da ji bo uspelo, in čezmerne sebičnosti niti najmanj ne ozira na občutke ali položaj drugih.

Roman Običaji dežele velja za avtoričino literarno mojstrovino. Prvič je izšel leta 1913, istega leta, ko se je Edith Wharton ločila od svojega moža, bankirja in športnika, s katerim je bila dolgo, a ne preveč srečno poročena. Pomenljivo je ena vodilnih tem romana ravno ločitev, glavna junakinja pa postane prava mojstrica te »obrti«.

Avtoričin roman je sicer precej ostra kritična parabola kapitalizma in materializma prvega desetletja 20. stoletja, vendar pa se Whartonova ne zateka v moraliziranje, temveč to prepušča kar bralcu, medtem ko sama spretno krmari v antropološkem in sociološkem čolnu, hkrati pa ustvarja briljantno čisto sliko neke dobe in določenega kroga ljudi. Ta krog tvorita stara newyorška aristokracija, katere pripadnica je bila tudi avtorica, in novopečeni bogataši, ki so do svojega premoženja prišli ob gospodarskem razcvetu v ZDA, ki so ga omogočili gradnja želenic, težka industrija in rudarstvo.

Recenzija Bukla

Prevzetnost, ošabnost, koristoljubje in hedonizem. Značilnosti, ki opišejo Undine Spragg, glavno protagonistko romana Pulitzerjeve nagrajenke za književnost, ki bi ga brez težav lahko kljub nastanku leta 1931 umestili v sedanji čas. V romanu razvajena in povzpetniška hči vseskozi brezbrižno izsiljuje starše za denar. Prvega moža in njunega sina apatično zapusti, ker njegovo bogastvo ne zadovolji njenih pohlepnih materialističnih vzgibov. Po selitvi iz velikega New Yorka v aristokratski Pariz se poroči vnovič, vendar tudi v drugem zakonu najde veliko razlogov, zakaj jo zakon onesrečuje. V tretje končno sreča takega moža, ki na videz lahko ugodi in zadosti njenim vrtoglavim potrebam. Ko bralec že skoraj verjame, da bo Undine končno uvidela, da materialno bogastvo ni največja vrednota v živ ljenju, in se bo zadovoljila s tem, kar je dosegla, pa avtorica bralca preseneti z nepredvidljivim zaključkom. Roman, ki spada na knjižno polico poleg del pisateljice Jane Austen.

Diana Volčjak; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...