Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Potopimo Islandijo!

Boris Kolar
Potopimo Islandijo!
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-277-299-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
350 g
224 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prebivalci majhnega mesta se odločijo spremeniti zgodovino in mimogrede preobraziti še geološko podobo planeta.

»Kako lepo je v družbi prijateljev potapljati otoke po svetu.« Zwarteburen, majhno mesto z občinsko upravo v Groningenskem okrožju, se je stoletja uspešno ogibalo zgodovini, dokler prebivalcev niso preplavili zapozneli valovi finančne krize. Vlaganje v tvegane banke ni obrodilo želenih sadov, nasprotno, luknje v mestni blagajni bi lahko resno ogrozile krhko ravnovesje strnjene in utrjene zwarteburenske skupnosti! In ker je politično pač osebno (pa tudi obratno), je vsak izgubljeni cent iz skupne blagajne – ne glede na to, v čigav žep je zares odromal – kolektivna katastrofa. Zwarteburenčani se zatorej odločijo »spremeniti zgodovino, taisto zgodovino, ki bi jih povsem upravičeno prezrla«, pri čemer pa bodo mimogrede preobrazili še geološko podobo planeta. Odboru za izgubljene priložnosti tako ne preostane drugega, kot da napne jadra in krene maščevalni poti naproti. Medtem pa ognjenik Eyjafjallajökull že živahno brbota …

o avtorju

Boris Kolar je ekolog in ekotoksikolog v Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano v Mariboru, kot zunanji ekspert za okoljska tveganja deluje pri Evropski agenciji za zdravila v Amsterdamu. Bil je kolumnist Večera, v slovenskem literarnem prostoru se je pojavljal z redkimi objavami v literarnih revijah, poznamo ga predvsem po romanu Iqball hotel, ki je bil v ožjem izboru nagrado kresnik (2009). Njegova besedila pripovedujejo o tesnem stiku z naravo, so svetla, predvsem pa izjemno duhovita.

Recenzija Bukla

Boris Kolar je ekolog v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru, obenem pa je tudi vse bolj produktiven literat, ki je bil s svojim prvencem Iqball Hotel (2008) nominiran tudi za kresnikovo nagrado. Po lanski kratkoprozni zbirki Trinajst se letos vrača z izvirnim satiričnim romanom Potopimo Islandijo!, ki ga je postavil na Nizozemsko. Zwarteburen je namreč (izmišljeno) mestece z občinsko upravo v Groningenskem okrožju in precej ekscentričnimi prebivalci, ki se jim je dolgo uspelo izmikati brutalnemu kolesju zgodovine, dokler do njih niso prišli popotresni sunki finančne krize ter polom, ki ga je pri prebivalcih Zwarteburena povzročilo tvegano vlaganje v zdaj bankrotirane islandske banke. Zwarteburenčani se tako odločijo »spremeniti zgodovino«, zato napnejo jadra in se odpravijo proti Islandiji, da bi jo iz maščevanja preprosto … potopili. Izvirno zasnovan roman, ki se vešče poigrava tako s fikcijo kot resničnimi dejstvi, na katera je naslonjen.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...