Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nadvse bistra bitja

Shelby Van Pelt
Nadvse bistra bitja
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Žametna Beletrina
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-298-219-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Remarkably bright creatures
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Manica Baša

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
350 g
368 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Ljudje. Večinoma ste pusti in štorasti. Včasih pa znate biti nadvse bistra bitja.«

* Knjiga leta po izboru časopisov Chicago Tribune, USA Today in New York Times
* Najboljši roman in najboljši prvenec leta 2022 po izboru bralcev portala Goodreads
* Uspešnica z Amazonovega seznama najbolj branih knjig, prevedena v 37 jezikov

Sijajen prvenec o prijateljstvu med ovdovelo Tovo in orjaško tihomorsko hobotnico, ki si z izjemno inteligenco in smislom za humor krajša dneve ujetništva v akvariju sredi zakotnega obmorskega mesteca, je ob izidu doživel neverjeten uspeh, se uvrstil na vse mogoče lestvice najbolj prodajanih in branih knjig, bil izbran kot knjiga meseca številnih knjižnih klubov in se uvrstil tudi na lestvico najbolj prodajanih knjig na Amazonu. Bralci kar niso mogli nehati govoriti o njej, saj jih je začarala s svojo duhovito toplino. Gre za pripoved o Tovi Sullivan, ki je po moževi smrti začela delati večerne izmene v akvariju. S pikolovsko natančnostjo je skrbela, da je bilo vse kot iz škatlice, in si tako blažila in tlačila bolečino ob izgubi osemnajstletnega sina Erika, ki je pred več kot tridesetimi leti doživel skrivnostno nesrečo na morju. Tova se med delom kmalu spoprijatelji z Marcellusom, orjaško tihomorsko hobotnico, ki je bila prisiljena živeti v akvariju in ve veliko več, kot bi si kdo mislil. Svoje človeške ječarje sicer zaničuje iz dna svojih treh src in zanje ne bi bila pripravljena migniti niti s konico lovke – razen če to ni drobna starka po imenu Tova Sullivan. Marcellus tako z vsemi osmimi pomaga spletati prijateljstva in razpletati uganke, pred katere je usoda postavila njemu bolj ali manj ljube predstavnike človeške rase … in ugank je v tem delu kar precej.

o avtorici

Shelby Van Pelt se je rodila in odraščala ob Tihem oceanu. Za svoj prvenec je navdih našla ob gledanju kratkega filma o neverjetno inteligentni hobotnici ter v priljubljenem akvariju, kjer je preživela veliko ur svojega otroštva. Z možem in dvema otrokoma živi v okolici Chicaga.

Recenzija Bukla

Da so hobotnice izjemno bistra bitja, druga evolucijska veja, v kateri se je porodila svojstvena inteligenca smo se Slovenci pred leti že lahko poučili v izvrstni poljudni poučni knjigi Drugačen um, zdaj pa smo dobili prevod izvirnega romana s to tematiko. Nadvse bistra bitja je kot svoj prvenec leta 2022 objavila Shelby Van Pelt, ki je idejo zanj dobila ob gledanju kratkega filma o neverjetno inteligentni hobotnici. Tak je tudi ogromni Marcellus, ki je na začetku romana že skoraj 1300 dni zaprt v akvariju, njegova življenjska doba pa medtem znaša le še kakih 160 nadaljnjih dni, ob tem pa ve precej več, kot si mislijo tisti okoli njega. Ena od njih je Tova Sullivan, ki je po moževi smrti v taistem akvariju začela opravljati nočne izmene, tišina in mir pa ji omogočata, da lahko natančno skrbi, da je v njem vse zgledno pospravljeno – razen Marcellusovih vragolij, seveda. Ob tem ima Tovino življenje svojo temno plat: pred več kot tridesetimi leti je njen sin Erik na morju doživel skrivnostno nesrečo. Samotni duši, človeška in hobotničina, se v akvariju povežeta v prijateljstvo, kar ju skupaj odpelje v nesluteno prihodnost z razpletanjem ugank, ključnih za njuno življenje. Knjiga o drugačnem, a kljub vsemu toplem prijateljstvu.

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...