Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Od znotraj

Radoslav Parušev
Od znotraj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Police Dubove
Zbirka Eho
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7020-33-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2014

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
220 g
200 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
bolgarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman v »treh dejanjih« Od znotraj se odvija na meji med skrajno naturalističnim opisom sodobne Bolgarije in posttranzicijsko politično distopijo, groteskno sliko, ki je bolj ali manj skupna vsem evropskim postsocialističnim državam. Napisan je kot filmski spektakel, v sekvencah, ki so deloma izmišljene, deloma pa kažejo brezobzirno realnost okolja, ki ga obvladuje mafijsko omrežje na samem vrhu.

Začne se s snemanjem prizora iz holokavsta, kmalu pa preskoči v ozadje filmske produkcije, ki jo nadzoruje vrhovni producent Goše, brezskrupulozni pridobitnik, mafijski podjetnik z odličnimi zvezami v vrhovih politike in javne uprave. Osrednja pripoved sledi kafkovski usodi glavnega junaka. Ivan-Aleksander ima pri produkciji dokaj nepomembno vlogo, a prav zaradi tega se znajde v težavah. Nekega dne ga aretirajo zaradi posedovanja nelegalnih kopij računalniških programov, obsodijo in pošljejo v zapor. Znajde se v resničnosti, hujši od nočne more.

Bolj ko se roman bliža koncu, grozovitejša je slika skorumpirane države, ki jo elita primitivnežev zlorablja za svoje oblastne interese. Fašistična Nacionalna zveza z Gošetom skuje propagandni načrt, kako pridobiti glasove volivcev z zaporniškim resničnostnim šovom, pri čemer naj bi jim pomagal Ivan-Aleksander. Istočasno na vzhodnih mejah države poteka vojna med islamistično Otomanijo in ameriško komando Zavezniške komisije. Konec je nepričakovan: Ivan-Aleksander prekriža načrte nekdanjemu šefu in jo mahne po svoje.

Roman seveda ni politični pamflet, je polnokrvna literarna mojstrovina, ki ne le prodorno, duhovito in radikalno popiše družbeno stvarnost v bolgarski distopiji, v kateri ni težko prepoznati univerzalnih črt – ignoriranja zakona in ustave ter kriminalno-koruptivnega delovanja raznih fašističnih združb in strank na robu ali celo onstran zakonitosti –, temveč tudi natančno izriše bogato paleto likov in oseb na obeh bregovih družbe. Je poročilo iz prve roke, »od znotraj«, ki šokira in nesentimentalno, a emfatično razgrinja usodo žrtev načrtovanega posttranzicijskega »ogromnega koncentracijskega taborišča«. Končno postsocialistični roman, ki bobu reče bob.

Recenzija Bukla

Roman sodobnega bolgarskega pisatelja, publicista in pravnika Paruševa (1975) je skrajno nazorna in zato še toliko bolj srhljiva podoba skorumpiranega bolgarskega vsakdana, v katerem običajni posameznik ne more preživeti, ne da bi bil vpleten v razne mahinacije. Za razliko od podobnih del tokrat niso v ospredju pokvarjeni politiki ali mafijci, ampak TV-producenti, ki na račun poneumljenega ljudstva mastno služijo z resničnostnimi šovi. Eden od njih je tudi osrednji protagonist Ivan Aleksander, sicer majhna riba, ki se ravno zato znajde v kolesju domačega pravosodnega sistema. Po hitri obsodbi ga strpajo v zapor, kjer se zanj pravi pekel šele začne. In kot da realnost še ni dovolj črna, se Parušev odloči pritirati bolgarsko distopijo do konca. Izbruhne tretja svetovna vojna, Bolgarijo zasedejo angleške in ameriške sile in v zameno za zaščito pred islamističnimi skrajneži zahtevajo men­javo oblasti. Nove oblastnike nameravajo poiskati z zaporniškim resničnostnim šovom. V mojstrsko izpisanem romanu s filmskim stopnjevanjem napetosti Parušev izriše skrajno groteskno, brezizhodno in včasih tudi duhovito podobo posttranzicijskih držav nekdanjega vzhodnega bloka, za katero se zdi, da niti ni tako daleč od (bližnje) resničnosti.

Kristina Sluga, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...