Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Samuraj

Endō Shūsaku
Samuraj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-274-454-0
Naslov izvirnika Samurai
Leto izdaje izvirnika 1980
Prevod Iztok Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15,5 cm
540 g
272 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
japonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V zgodovinskem romanu Samuraj (Samurai, 1980) Shusaku Endo (1923−1996) pripoveduje o resnični zgodovinski osebi, samuraju Hasekuri Rokuemonu, ki ga je šogunat leta 1613 poslal na odpravo v takratno Novo Španijo (Mehiko), kjer naj bi sklenil trgovski dogovor z Evropo v zameno za pravico evropskih misijonarjev do širjenja krščanstva na Japonskem. Okoliščine so odpravo prisilile v nadaljnjo pot v Španijo, Francijo in nazadnje v Vatikan. Trgovska pogajanja so propadla, saj so se v tem času politične razmere na Japonskem že spremenile, pričela se je politika preganjanja krščanstva in zapiranja države pred svetom. Ob vrnitvi na Japonsko, leta 1620, je bil Hasekura Rokuemon skupaj s celotno družino žrtev preganjanja.

Endov izjemni roman sloni na skoraj pozabljenem poglavju japonske zgodovine. V njem preplete svetovne zgodovinske okoliščine z usodo skromnega, nizkega samuraja. Ves čas ostaja zvest zgodovinskim dejstvom, hkrati pa pot odprave pretvori v ganljivo pripoved o duhovnem potovanju. Hasekura Rokuemon, podeželski samuraj, ki ga politika potegne iz anonimnosti in nastavi za vodjo odprave, se iz lojalnosti do svojega fevdalnega gospoda sooči z mnogimi preizkusi, vključno s sprejetjem nenavadne, tuje religije, krščanstva, kar pa ga nazadnje pogubi.

Shusaku Endo, eden najpomembnejših japonskih pisateljev 20. stoletja, pri nas poznan po romanu Molk, na književni način obdela izjemno zanimivo poglavje iz svetovne zgodovine. Ena prvih japonskih odprav je v Evropi precej pozornosti požela že v svojem času, pozneje, tudi na Japonskem, pa utonila v pozabo.

Recenzija Bukla

Endō (1923−1996) je sodobni japonski književni klasik, ki ga v slovenščini že poznamo po njegovem romanu Molk (1966, sl. prevod 2009), gotovo pa bo pospešek njegovi mednarodni prepoznavnosti dal film, ki ga je po njem pravkar posnel Martin Scorsese in pride na spored v prihodnjih mesecih (tako Molk kot tudi nekaj drugih Endōjevih romanov so Japonci doslej že ekranizirali). Endō v svojih delih pogosto tematizira srednjeveška srečanja med Vzhodom (Japonska) in Zahodom. Tako je tudi v romanu Samuraj iz leta 1980, ki se opira na resnično zgodbo o odpravi samuraja Hasekure Tsunenage Rokuemona (1571−1622) v Rim, ki je potekala med letoma 1613 in 1620. Gre za poglavje, ki je bilo pozabljeno do konca 19. stoletja, ko je zanj izvedela prva japonska misija v Italijo. V romanu tako spremljamo japonsko odpravo na poti proti Evropi in njihove pripetljaje, od prevzemanja katoliške vere do srečanja s papežem Pavlom V., seveda pa osnovna ideja romana ni biografija ali pa poročilo o neki japonski misiji v Evropi, saj gre za »zgodbo o človeku, razpetem med dolžnostjo in osebnimi željami, ki ga molk Boga vedno bolj bega, dok ler utehe ne najde v končni prepustitvi usodi.« Prvovrstno delo za ljubitelje japonske književnosti.

Samo Rugelj; Bukla 127-128

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...