Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V senci zločina

Helena Henschen
V senci zločina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-389-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika I skuggan av ett brott
Leto izdaje izvirnika 2004
Urejanje Špela Pavlič
Prevod in spremna beseda Mita Gustinčič Pahor

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
480 g
305 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman V senci zločina temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil 7. marca 1932 v Stockholmu. Pisateljičin stric, tedaj 23-letni Fredrik von Sydow, z železno palico brutalno do smrti pretepe svojega očeta Hjalmarja von Sydowa ter njegovi hišni pomočnici. Nato se z ženo odpeljeta v Uppsalo, kjer si v hotelu privoščita šampanjec, kaviar in ostrige. Ko ju dohiti policija, je že prepozno − Fredrik z revolverjem ubije še svojo mlado ženo, na koncu pa sodi sebi. Z morilcem umre tudi uganka, toda Fredrik za sabo le pusti nekaj napol jasnih sledi, odprtih za interpretacije. Dogodek je globoko zaznamoval pisateljičino družino, pretresel pa je tudi celotno Švedsko, saj je bil Hjalmar von Sydow spoštovan parlamentarec, politik in direktor Švedskega združenja delodajalcev. V pisateljičini družini je dogodek postal tabu, o katerem nihče nikoli ni spregovoril. Helena Henschen v svojem romanu poskuša razumeti ta tabu ter vzrok za okrutno dejanje. Knjiga je mešanica zgodovinskih dejstev in fikcije.

o avtorici

Helena Henschen (1940−2011) se je rodila v Stockholmu, kjer je vse svoje poklicno življenje delala kot grafična oblikovalka. Bila je tudi ena izmed ustanoviteljic modne znamke Mah-Jong. Kot pisateljica je debitirala pozno, leta 2004, z romanom V senci zločina, za katerega je leta 2009 prejela nagrado Evropske unije. Umrla je nepričakovano, leta 2011, sredi pisanja svojega tretjega romana. Napisala in ilustrirala je tudi nekaj knjig za otroke.

Recenzija Bukla

Kaj narediti, če odraščaš in odrasteš v rodbini, ki jo je zaznamoval strašen, medijsko odmeven in nepojas­njen zločin? Eden od načinov je, da se poskušaš do odgovora, zakaj se je to zgodilo, dokopati s knjigo, v kateri sistematično pretreseš vse znane okoliš­čine primera, s čimer skušaš intimno priti do nekega epiloga, ki vsaj približno zadovolji vprašanja, na katera ne bo mogoče nikoli povsem zadovol­jivo odgovoriti. Prav to je naredila švedska avtorica Helena Henschen (1940–2011), ki se je pisala lotila relativno pozno, pri svojih šestdesetih letih, za svoj prvi literarni izziv pa si je zadala izpisati dokumentarni roman, v katerem je preučila trikratni okrut­ni umor, ki ga je leta 1932 zagrešil njen stric Frederik von Sydov, takrat 23-letni mladenič, ki je nekega poznozimskega dne z železno palico pretepel svojega očeta in njegovi dve pomočnici. Potem se je z ženo Sophio iz Stockholma odpeljal v Uppsalo, kjer sta odšla še v restavracijo, nato je Frederik usmrtil ženo s strelom v glavo, nazadnje pa je sodil še sebi. Helena Henschen precizno analizira vse okoliščine, ki so pripeljale do tega zločina, se pogovarja z vsemi, ki bi lahko vedeli kaj o tem (tudi z mamo, torej sestro zločinca, ki pa ji ne pove kaj dosti), analizira družbene okoliščine obeh družin (šlo je za bogati švedski družini), špekulira o vlogi drog pri trojnem umoru, z vsem tem pa poleg poglobljene kronike tega odmevnega primera izpiše tudi tragično fresko lastne udeleženosti v nečem, za kar sama ni nosila nobene odgovornosti, vendar je vseeno nepovrat­no zaznamovalo njeno življenje.

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...