Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Ničla

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-720-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The nothing
Prevod Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
300 g
149 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

O knjigi

Waldo, svoje dni zelo uspešen filmski režiser, je zaradi starosti in slabega zdravja priklenjen na invalidski voziček in na svoje stanovanje v Londonu. Nekoč je imel vse, bil je »fukiš: krasen moški v zvončastih hlačah, z ljubezenskimi ogrlicami, širokimi pleči, črnimi lasmi do ramen«, zdaj pa je šibak in zafrustriran v oskrbi svoje lepe mlajše žene Zee. Ob tem pa Waldo še sumi, da ga Zee vara z Eddijem, ki mu je že »preko trideset več kakor znanec in manj kot prijatelj«, zato se odloči ukrepati z vsemi, tudi najnizkotnejšimi, sredstvi. Roman Ničla, posejan s Kureishijevim značilnim črnim humorjem, zastavlja bralcu težko vprašanje: Je Waldo žrtev ali sadist?

O avtorju

Hanif Kureishi (1954) je danes zagotovo eno najpomembnejših imen sodobne britanske proze. Zaslovel je že z romanesknim prvencem Buda iz predmestja (1990), prevedenim v več kot dvajset jezikov, leta 1999 izšel tudi v slovenščini. V slovenščini lahko beremo tudi Intimnost, Mavrično znamenje in druge spise, dramo Primestje, Črni album, Nekaj ti moram povedati, Polnoč ves dan, Telo in Zadnja beseda. Kureishi je tudi plodovit in uspešen dramatik in scenarist. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, med drugimi nagrado Whitbread za najboljši prvi roman in nominacijo za oskarja za scenarij filma Moja čudovita pralnica.

Recenzija Bukla

Kureishija (1954), angleškega pisatelja, scenarista in dramatika pakistanskih korenin, v slovenščini že dobro poznamo po romanih, kot so Buda iz predmestja, Intimnost itn., Ničla pa je njegovo zad­nje delo iz leta 2017. V njem Kureishi tematizira zadnje življenjsko obdobje nekdaj vsestransko karizmatičnega in spolno nenasitnega filmskega režiserja Walda, zdaj ujetega v invalidski voziček, skoraj nepokretnega, vendar s še vedno eksplozivnim umom in strupenim jezikom, s katerima ves čas preigrava razmerje s precej mlajšo in atraktivno ženo Zee, ki pa po Waldovem mnenju – in tudi njegovih bujnih fantazijah – že pogleduje za svojo usodo po tem, ko se bo Waldo poslovil za zmeraj. Duhoviti in inteligentni dialogi, sočen prevod slovenskega knjižnega veterana Zdravka Duše in erotično začinjen in filmsko navdahnjen roman, ki kaže, da je Kureishi še vedno v dobri pisateljski formi, četudi se tokrat – bolj kot običajno v svojem leposlovju – precej od blizu spogleduje tudi s scenaristično formo, ki jo nakazuje tudi natančno dvajset dobro odmerjenih ­poglavij.

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...