Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

S poti po Vzhodni Evropi

Gabriel García Márquez
S poti po Vzhodni Evropi
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka S poti
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-269-9
Naslov izvirnika De viaje por Europa del Este
Prevod Marjeta Drobnič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
120 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
leposlovje > potopisi

Povej naprej

O knjigi

Potopis slovitega nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza je nastal v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja, ko je kot mlad dopisnik bival v Parizu in se podal na pot po komunističnih državah tedanje Vzhodne Evrope, in sicer kmalu po tistem, ko je Sovjetska zveza zatrla upor na Madžarskem. Potovanje je začel v Vzhodnem Berlinu in obiskal Češkoslovaško, Poljko, Madžarsko in Sovjetsko zvezo. Vsako izmed držav opisuje skozi opazovanje vsakdanjih izkušenj njihovih prebivalcev in zanj nenavadnih podrobnosti. Njegovi opisi so prežeti s hudomušnostjo in ironijo, ki dajeta njegovemu kritičnemu pisanju o tedanjem političnem sistemu vzhodnega bloka in absurdnosti tamkajšnjih razmer enkraten pečat. Popotovanje po času, ki ga ni več, a je zelo blizu.
Kolumbijski pisatelj Gabriel García Márquez (1927 – 2014) je eden nespornih velikanov svetovne književnosti. Dolga leta je delal kot novinar in dopisnik. Leta 1982 je za svoje literarno delo prejel Nobelovo nagrado.

Recenzija Bukla

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je kasnejši kolumbijski nobelovec Gabriel García Márquez (1927– 2014) delal tudi kot novinar in leta 1957 se je skupaj s prijateljema odpravil raziskovat svet za tedanjo železno zaveso. Zapisi njegovih potepanj od Berlina in Prage prek Varšave in Moskve pa vse do Madžarske se s sedanje perspektive berejo kot svojevrstno potovanje v preteklost. V njih se Márquez izkazuje kot pozoren opazovalec in spreten ubesedovalec socialistične realnosti – od najlonk kot statusnega simbola do večkratnih poskusov, da bi obiskal Leninov mavzolej – ki si je v tistih časih, še posebej za tuje obiskovalce in še posebej v Sovjetski zvezi, prizadevala dajati vtis, da je njihov družbeni sistem najboljši izmed vseh mogočih. Márquez svojo žurnalistično nalogo opravi suvereno: že v osnovi je neza upljiv do fasade, ki mu jo kaže svet za železno zaveso, obenem pa se trudi najti razpoke v njej, bodisi ob druženju s tamkajšnjimi ljudmi, iz katerih izvabi ustrezne podrobnosti, bodisi z opazovanjem malenkosti, ki mu nakazujejo, da se kot tuji poročevalec večino časa giblje po nekakšni potemkinovi vasi, ki pa ponekod premore tudi kar nekaj avtohtone iskrenosti. Žlahtni potopis po okameneli preteklosti.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...