Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Oči teme

Dean Koontz
Oči teme

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Hiša knjig, HKZ
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7106-00-8
Naslov izvirnika The Eyes of Darkness
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Ljubica Karim Rodošek
Urejanje Maja Brodschneider Kotnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
360 g
356 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
leposlovje > srhljivi roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Deana Koontza iz leta 1981 o »biološkem orožju« Wuhan-400 je svetovna javnost ob pojavi koronavirusa postavila na piedestal kot najbolj preroško literarno delo.

Izmišljen virus iz Koontzovega romana, je »najpomembnejše in najnevarnejše kitajsko biološko orožje zadnjega desetletja«. V marcu 2020 je roman skočil na prvo mesto Amazonove lestvice najbolje prodajanih knjig. Prodaja elektronske različice knjige je v zadnjih treh tednih poskočila za osupljivih tri tisoč odstotkov, je še sporočila založba Headline. Gre pa najbrž za nenavadno naključje, da inštitut za virusne bolezni v Vuhanu, ki je opisan v knjigi, resnično obstaja in se nahaja nekaj kilometrov iz mesta. Pa vendar je bil ustanovljen leta 1956, 25 let pred izdajo romana.

Tina Evans že leto dni trpi zaradi tragične smrti sina Dannyja. Toda potem, ko se odloči, da je že čas, da končno preboli izgubo in zaživi na novo, se v njenem življenju začno dogajati čudne stvari: nenavadna sporočila v obliki zapisov na tabli v Dannyjevi sobi, računalniški izpisi, ki namigujejo, da njen sin ni mrtev, ter ponavljajoče se sanje, v katerih je Danny še vedno živ in jo roti, naj ga reši. Vsi ti nenavadni dogodki jo popeljejo na strašno popotovanje iz živahnega in bleščečega Las Vegasa v zasneženo gorovje Sierra Nevada, kjer odkrije strašno resnico ...

Po več nenavadnih koincidencah, ki kažejo, da je deček živ, začne Tina stvar raziskovati in ugotovi, da njenega sina skrivajo na vojaškem inštitutu, ker se je med taborjenjem, s katerega se ni vrnil domov, okužil z wuhanom-400. Kako je virus prišel na ameriška tla? Z ­znanstvenikom Chen Lijem, ki je prebegnil v ZDA z disketo in vsemi podatki o kitajskem »popolnem orožju«.

Recenzija Bukla

Koontz (1945) je eden najbolj znanih in plodnih ameriških žanrskih pisateljev, ki smo ga v slovenščini poznali zgolj po romanu Ne boj se. Pogosto kombinira napete zgodbe s fantazijskimi ali nadnaravnimi elementi, kar je primer tudi v knjigi Oči teme iz leta 1981. Ta je v času koronaepidemije dobila nov pospešek, saj v njej omenja tudi skrivnostno biološko orožje ­Wuhan-400 iz Kitajske. Glavna junakinja je Tina Evans, nekdanja plesalka v velikih predstavah v Las Vegasu, sedaj pa njihova režiserka, ki je leto dni po smrti svojega sina tik pred premiero prvega velikega projekta. Takrat se ji vse bolj pogosto ter vse bolj agresivno začnejo prikazovati napisi »Ni mrtev« in podobno, kar nakazuje, da njen sin Danny morda le ni mrtev. Tina sprva misli, da je to zakuhal bivši mož, potem pa se z novim prijateljem in odvetnikom Elliotom Strykerjem le odpravi na pot odkrivanja prave skrivnosti.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...