Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jezdec

Ute Helmbold
Jezdec
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba VigeVageKnjige
Zbirka Risoromani
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94305-5-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Der Schimmelreiter
Podnaslov izvirnika Graphic Novel nach Theodor Storm
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Mojca Kranjc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
236 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Risoroman Jezdec (Der Schimmelreiter, 2013) je nastal po istoimenski literarni predlogi klasika nemškega realizma, pisatelja in pesnika Theodorja Storma (1817–1888). Novela Jezdec, prvič izšla v letu avtorjeve smrti, predstavlja vrh njegovega literarnega ustvarjanja. V Nemčiji je uvrščena med obvezno čtivo šolajoče se mladine.
Ute Helmbold je uporabila pretežni del Stormovega besedila, ki ga je praviloma umestila v spodnjo tretjino strani svojega risoromana, kjer teče v običajni literarni postavitvi. Zgornji dve tretjini knjige pa sta rezervirani za izjemno subtilno vizualno interpretacijo zgodbe v zelenih, modrih in rjavih odtenkih, ki jih kar najbolj neposredno narekuje vsebina. Obe enoti sta nerazdružljivo zliti v celoto, ki Stormovo delo aktualizira in razpre v sodobna branja, saj so teme, s katerimi se novela ukvarja, še vedno močno aktualne. Zgodba, ki se odvija na skrajnem severu Nemčije, pripoveduje o življenju ambicioznega Haukeja Heina, ki s predanim delom iz sebe napravi gospodarja nasipov. V krajih, kjer so ljudje ključno odvisni od tega, koliko zemlje bodo uspeli iztrgati morju, gre za eno najbolj spoštovanih funkcij, ki pa poleg strahospoštovanja, ki ga vzbuja v ljudeh, pomeni tudi nenehno čuječnost. En vihar je dovolj, da je skrbno načrtovani ter v mukah zgrajeni nasip ogrožen. Odgovornost na eni in brezkompromisna predanost na drugi strani odločilno odlikujeta protagonistov karakter, Ute Helmbold pa se v risbi dramatično odziva še na eno ključno lastnost Stormove novele, namreč na elemente strašljivega, tesnobnega in mističnega, ki jih med drugim pooseblja tudi naslovna metafora.
Aktualni prevod Mojce Kranjc je prvi prevod avtoričinega dela v slovenščino. Jezdec Ute Helmbold je izjemno literarno delo, ki preraja in aktualizira Stormovo klasiko nemškega realizma, na formalni ravni pa postavlja pred bralko kar najbolj neposredno razprto, utripajoče živo študijo pojma risoroman.

Ute Helmbold (1958, Bremen) je ilustratorka in profesorica na Visoki šoli za upodabljajoče umetnosti v Braunschweigu, kjer poučuje od leta 1995. V Essnu, kjer živi in dela, je študirala oblikovanje vizualnih komunikacij. Diplomirala je leta 1987, in sicer z risarsko interpretacijo besedil Eugena Rotha Človek.
Odtlej dela kot svobodna ilustratorka publikacij za podjetja in za knjižne ter časopisne založbe, ob čemer se ukvarja tudi s številnimi neodvisnimi projekti, povezanimi z ilustracijo in knjigo.
Jezdec (Der Schimmelreiter, 2013) je prvi prevod avtoričinega dela v slovenščino.

Recenzija Bukla

Umetniška stripo-slikanica nemške ilustratorke Ute Hembold sveže upodablja klasično zgodbo nemškega realističnega pisatelja Theodorja Storma, saj ga je avtorica, v nasprotju z večino populacije, ki mora Jezdeca spoznati v šolskem kurikulumu, brala šele pozneje v življenju – brez vnaprej prežvečenih sodb. Mirno življenje ob Severnem morju je bilo stoletja pogojeno z uspešnim bojem proti morskim valovom in tradicionalno je moral za zaščitne nasipe skrbeti vešč, pameten, močan in bogat človek, ki je v skupnosti užival nemalo ugleda. Po smrti starega skrbnika pride čas za novega, kar po igri usode ter sili razmer postane ne­običajno mlad Hauke Haien, ki je že od malih nog sanjaril o tem poslanstvu in o novih nasipih, ki bi jih morali postavljati drugače in bolje. Tesnobno izrisana naturalistično-mistična mojstrovina prevprašuje predvsem mesto človeka v odnosu do narave ter elemente, ki izhajajo iz tega: samozavest, ponižnost, praznoverje, skupnost …

Žiga Valetič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...