Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Luč vojne

Michael Ondaatje
Luč vojne
32,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-405-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Warlight
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Staša Grahek
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
390 g
302 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman

Povej naprej

Založnik o knjigi

Novi roman Michaela Ondaatjeja Luč vojne (Warlight, 2018) je postavljen v Anglijo v čas po drugi svetovni vojni, ki še vedno odmeva in meče senco na njegove junake in njihova življenja. Luč vojne je roman o nasilju in ljubezni, spletkah in poželenju, predvsem pa o spominu, njegovi moči in nemoči. Štirinajstletnega Nathaniela in njegovo sestro Rachel sta oče in mama očitno zapustila in ju prepustila v varstvo skrivnostnega lika po imenu Molj. Najstnika se znajdeta sredi nenavadne druščine njegovih prijateljev, moških in žensk s skupno vojno preteklostjo in vprašljivo sedanjostjo; ti so odločeni, da ju obvarujejo in vzgojijo. Toda ali so res to, za kar se izdajajo? In ali so dogodki sedanjosti in preteklosti res taki, kot se zdijo? ...

o avtorju

Michael Ondaatje se je rodil leta 1943 na Šrilanki, v petdesetih letih prejšnjega stoletja se je preselil najprej v Anglijo in pozneje v Kanado. V slovenščino imamo prevedene romane Angleški pacient, Anilin duh, Mačja miza in pesniško knjigo Zbrana dela Billyja the Kida: levoročne pesmi. Med številnimi priznanji je bil njegov roman Angleški pacient leta 1992 nagrajen z bookerjem, po njem so posneli tudi z oskarji nagrajeni film, leta 2018 pa je bil izbran za najboljšega med romani, ki so v zadnjih 50 letih prejeli nagrado booker.

Recenzija Bukla

Ondaatje (1943), pisatelj, ki se je rodil na Šrilanki, potem pa se v petdesetih letih preselil najprej v Anglijo, potem pa v Kanado, kjer živi še danes, se je v sodobno literarno zgodovino zapisal z Angleškim pacientom iz leta 1992, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado (leta 2018 pa bil potem izbran še za najboljšega med romani, ki so v zadnjih petdesetih letih prejeli bookerja), leta 1996 pa je bila po njem, s fatalno Kristin Scott Thomas, posneta tudi izjemno uspešna filmska ekranizacija, nagrajena z devetimi oskarji. Ondaatje v svojih romanih (prevedena imamo še romana Anilin duh in Mačja miza) pogosto preigrava preteklost svojih junakov z različnih časovnih perspektiv in njihove nejasno fragmentarne spomine nanjo, tega pa se loteva tudi v svojem najnovejšem delu Luči vojne iz leta 2018, kjer je osrednja tematika kaotični čas v Angliji po drugi svetovni vojni. Zgodbo pripoveduje štirinajstletni Nathaniel, knjiga pa vzleti v trenutku, ko ju skupaj s sestro Rachel starša obvestita, da se bosta za eno leto odselila na drug konec sveta, njiju pa prepustila v varstvo skrivnostnemu možaku Molju. Za najstnika se začne nenavadno obdobje, prestreljeno z ekscentričnimi liki in svojevrstno potjo vsakega od njiju v odraslost, ob tem pa je odkritje v kleti, ki zamaje dvom o tem, kaj se je v resnici zgodilo z njuno mamo, samo ena od reči, ki Nathanielu v drugem delu romana, sedaj že deset let starejšemu, tlakuje pot do raziskovanja materine preteklosti, vse od njene resnične vloge med drugo svetovno vojno naprej in nazaj. Prepričljivi avtorski pečat svetovno priznanega avtorja v zgodbi, ki se nekajkrat dotakne tudi naših tal.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...