Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pripeljite obtožence

trilogija o Thomasu Cromwellu, 2. knjiga
Hilary Mantel
Pripeljite obtožence Novo
39,99 € 39,99 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-282-629-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Bring up the bodies
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Dušanka Zabukovec

Tehnične lastnosti
trda vezava
14,8 x 20,8 cm
570 g
480 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drugi roman v trilogiji o življenju Thomasa Cromwella je prepričljiva in razburljiva zgodba o dogajanju na angleškem dvoru in v Angliji šestnajstega stoletja. Pisateljica Hilary Mantel je za zanj, tako kot za prvi del Wolf Hall, pobrala vse možne nagrade, tudi bookerja.

»Užaljenost na Norrisovem obrazu zamenja izraz čiste groze. Končno, pomisli, je fant prišel k pameti in vidi, za kaj gre: ne za leto ali dve stare zamere, temveč za zajeten izvleček iz knjige žalosti, pestovan vse od kardinalovega padca.«

Dolgo pestovano maščevanje

Thomas Cromwell se je kljub svojemu skromnemu poreklu s pametjo, iznajdljivostjo in pretkanostjo prebil na dvor Henrika VIII., do številnih položajev v njegovi vladi in vse večjega bogastva. A vse to ima seveda svojo ceno. Kralj se je po spontanem splavu naveličal druge žene, ponosne Anne Boleyn, in vrgel oko na tiho Jan Seymour – in njegova desna roka mora zato, če želi to ostati, zlepa ali zgrda najti dokaze o kraljičini nezvestobi. Toda Cromwell ima ob tem še svoj, povsem zasebni motiv: dolgo pestovano maščevanje.

»Največja živeča mojstrica angleške proze«

S temi besedami je pisateljico Hilary Mantel označil predsednik žirije za prestižno bookerjevo nagrado. Avtorica je prva ženska v zgodovini, ki je to priznano literarno nagrado prejela dvakrat. Prvič za roman Wolf Hall in drugič za pričujoče nadaljevanje. Na veliko veselje kritikov in bralcev je v delu že tudi zadnji del trilogije.

Tretji in zaključni del trilogije, Zrcalo in luč, izide v letu 2025.

Recenzija Bukla

Ni se še zgodilo, da bi bookerja dobilo knjižno nadaljevanje, romanu Pripeljite obtožence (izvirni izid 2012), drugem delu zgodovinske sage o Thomasu Cromwellu, ki se je povzpel do ministra in služil kralju Henriku VIII. ter bil pozneje gonilna sila britanske reformacije v prvi polovici 16. stoletja, njegova literarizirana zgodba, ki jo je napisala angleška pisateljica Hilary Mantel (1952–2022), pa se je začela z Wolf Hallom (izvirni izid 2009, sl. prevod 2021), pa je to – ne brez razloga – uspelo. Pripeljite obtožence se začne kmalu po dogodkih iz prvega dela, osrednji zaplet pa je namera Henrika VIII., da se znebi svoje druge žene Anne Boleyn, ki mu ni dala potomca, saj je medtem že vrgel oko na Jane Seymour, to neprijetno nalogo pa zaupa kar Thomasu Cromwellu, svoji desni roki, ki mora, če hoče ostati na svojem položaju, »izumiti« kraljičin zločin. Cromwell koplje, da bi našel kaj, česar bi lahko obtožil Anne Boleyn, in tako se njena domnevna nezvestoba pokaže za dovolj trdno osnovo, na kateri bi lahko zgradil primer (ta se potem resnično odvije spomladi 1536), ki bi vodil v njeno usmrtitev in izničenje zakona ter bi kralju odprl formalno svobodo do nove zakonske zveze. Virtuozni dialogi, v katerih liki načrtujejo naslednje poteze, gost pripovedni slog, široka paleta nastopajočih, ki zahteva tudi nekaj predznanja o angleški zgodovini tistega časa (v uvodu je naveden seznam glavnih oseb in poenostavljen rodovnik Tudorjev) so prispevali, da je tudi iz tega romana, zasnovanega na resničnih dogodkih (vendar s pridržkom avtorice na koncu), nastala angleška moderna klasika, ki združuje vrhunsko pripovedovanje ter izjemen literarni slog. Saga o Cromwellu, ki jo bo v celoti prevedla Dušanka Zabukovec, naj bi se zaključila prihodnje leto s prevodom sklepnega dela trilogije Zrcalo in luč, ki je izvirno izšel leta 2020. Poslastica za ljubitelje literature in zgodovine!

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...