Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Petrova imperatorica

Kristina Sabaliauskaité
Petrova imperatorica
28,90 € 28,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-277-311-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Petro imperatore
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Klemen Pisk

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 13 cm
1.000 g
410 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > zgodovinski roman
litvansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Petrova imperatorica, zgodovinski roman litovske pisateljice Kristine Sabaliauskaitė, opisuje nenavadno usodo litovsko-poljske plemkinje, ki se je v zgodovino zapisala kot prva ruska imperatorica Katarina I. (1684–1727). Prvoosebno zapisani biografski roman je nastal na podlagi avtoričinih večletnih preučevanj zgodovinskih in literarnih virov ter ohranjene Katarinine korespondence.

Piše se leto 1727. Ura bije devet zvečer. V času, ko dvor spi, se najvplivnejša ženska Ruskega imperija v predsmrtni vročici prepušča spominom, precej drugačnim od zapisov v zgodovinskih učbenikih.

Voltaire je njeno zgodbo imenoval »najbolj neverjeten vzpon 18. stoletja« in v njej prepoznal uresničenje Pepelkinih sanj. A resničnost je bila daleč od pravljice: življenje Marte Helene Skowrońske, ženske mnogih imen in vlog, je bilo zaznamovano z nasiljem časa in prostora. Petrova imperatorica, zgodovinski roman litovske pisateljice Kristine Sabaliauskaitė, opisuje nenavadno usodo litovsko-poljske plemkinje, ki se je v zgodovino zapisala kot prva ruska imperatorica Katarina I. (1684–1727). Prvoosebno zapisani biografski roman je nastal na podlagi avtoričinih večletnih preučevanj zgodovinskih in literarnih virov ter ohranjene Katarinine korespondence.

Recenzija Bukla

Med prevodne leposlovne knjižne vrhunce leta 2021 gotovo spada tudi prvi del romana Petrova imperatorica (2019), v katerem litovska pisateljica Kristina Sabaliauskaitė (1974), umet­nostna zgodovinarka, sicer pa avtorica izjemnih zgodovinskih romanov in fenomenalnih knjižnih uspešnic, ki so navdušile tudi literarne kritike, v navdahnjenem, literarno izbrušenem slogu prinaša prvo­osebno izpisano zgodbo Katarine I. (1684–1727), prve ruske imperatorice, po rodu iz Litve, ki se v predsmrtni vročici predaja spominom na svoje živopisno življenje. Zgodba ženske, ki jo je Voltaire imenoval za »najbolj neverjeten vzpon 18. stoletja«, prinaša dramatično pripoved ženske v kolesju zgodovine, ki je izpisana s precizno ­avtentičnostjo, saj jo je avtorica zasnovala na večletnem preučevanju zgodovinskih in literarnih virov ter Katarinine korespondence. Drugi del romana je v Litvi izšel na začetku leta 2021 in bil v prvega pol leta po izidu kar sedemkrat ponatisnjen. Upajmo, da ga bomo dobili tudi v slovenskem prevodu, saj je že prvi del izjemen zgodovinski roman, ki bi moral navdušiti tudi slovenske bralce!

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...