Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Sibilina sodba
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Avtorji
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7184-69-3

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14,5 cm
570 g
488 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Sibilina sodba vas bo popeljal v temačni čas 17. stoletja, ko so ljudje živeli pod senco epidemij, vojn in strahu pred čarovnicami. 

Glavna junakinja Sibila je močan ženski lik, ki se hrabro spopada z izzivi patriarhalnega obdobja, knjiga pa je namenjena vsem »divjim ženskam z volčjo dušo«, ki se ne bojijo biti svobodne in se upirajo družbenim normam.

»Napet zgodovinski roman, ki nas popelje v začetke novega veka na Slovenskem ter nam dinamično prikaže popotniško krajino ljudi na begu pred smrtonosno kugo in biriči v lovu na čarovnice. Potujemo med Dolenjsko in Kranjsko v času, ko je bilo nevarno biti znanj željna ženska.

Glavna junakinja Sibila, ki v sebi nosi strašen greh izdajstva in moškega nasilja, se razvija in raste pred bralcem skupaj s svojo zgodbo. Iz nevedne mladenke se prelevi v izkušeno zdravilko in volčjo žensko, ki hlepi po ljubezni in svobodi. Njena sodba je v božjih rokah in ker je bog ljubezen, jo reši prav ljubezen. Njeno zgodbo v delno arhaičnem jeziku, ki nas popelje v 17. stoletje, zapiše njen sin – učenjak. Pisateljica v zgodbo nevsiljivo vnaša skrbno raziskana zgodovinska dejstva in duh časa, ki nam je znan iz Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske.« - Tanja Tuma

»Urška Klakočar Zupančič ni le karizmatična političarka, ampak tudi karseda nadarjena pisateljica. Njeno živahno pripovedništvo stavi tako na srce kot na lucidno misel, zgodovinsko ozadje pa predstavlja še kako živo kuliso za literariziran premislek o sedanjosti in poziciji nemirne/ga posameznice/ka, soočenega z večnimi vprašanji našega bivanja. 
Poudarek pisanja Urške Klakočar Zupančič je na usodi močne ženske v patriarhalnem okolju, ki z vidnimi in manj vidnimi prisilami pasivizira žensko energijo in relativizira njen pogled na svet v luči domnevno univerzalnega, v resnici pa moškega dojemanja sveta. 
Čeprav živimo v domnevno razsvetljenih časih, je emancipacija še vedno velikokrat le priročen slogan brez pokritja v realnosti. Tudi zato je roman Urške Klakočar Zupančič pogumno in vznemirjajoče dejanje, ki ne bo ostalo brez odmeva.« - Mitja Čander

o avtorju

Urška Klakočar Zupančič, doma iz Sevnice, s sinovoma že več let živi v Ljubljani. Po izobrazbi je pravnica, magistrirala je iz pravne zgodovine in pripravlja doktorat s svojega strokovnega področja. Od leta 2009 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani, leta 2022 pa je po zmagi na državnozborskih volitvah postala prva predsednica Državnega zbora Republike Slovenije.

Zgodovina je njena strast že od otroških dni, prav tako pisanje. Leta 2021 je pri založbi Primus izdala svoj prvenec, zgodovinski roman Gretin greh, ki je postal uspešnica. Poleg knjig obožuje potovanja, odmik od ponorelega sveta pa najde v sedlu svoje kobile Gine. Najpomembnejši osebi v njenem življenju sta njena enajstletna sinova, dvojčka Filip in David, ki sta dobila imeni po velikih zgodovinskih osebnostih.

Recenzija Bukla

V središču novega zgodovinskega romana Urške Klakočar Zupančič je Sibila, mlada lepotica divje rdečih las in zelenih oči, ki že s svojo zunanjostjo daje slutiti, da ni navadna ženska. Nasprotno, to je ženska izjemne inteligence in duhovnih globin, ki si je za popotnika na samotnih poteh, po katerih se potika zaradi vpletenosti v neko zločinsko dejanje, izbrala volka Peruna. Kmalu na tej poti spozna še eno prav posebno žensko, samotarko Uršulo, ki se podobno kot Sibila skriva pred svetom v temnem gozdu ter večinoma živi zgolj od tega, kar ji ponuja narava. Prav Uršula mladi Sibili začne odpirati pogled na svet in ji širiti obzorja v marsičem. Sibilina zgodba je postavljena v 17. stoletje, v čas, ko so bile vloge žensk strogo določene in omejene, Sibila pa se zoperstavlja tem omejitvam in išče svoje mesto v svetu. Pot glavne junakinje je prepletena s srečanji z zgodovinskimi osebnostmi in mitološkimi liki, ki dodatno obogatijo pripoved in dajejo zgodbi globljo dimenzijo. Sibilin boj za avtonomijo ter pravico do lastnega mnenja in izražanja v času, ko so bile takšne pravice za ženske skoraj nepredstavljive, predstavlja osrednji motiv tega zelo berljivega romana, v katerem se glavna junakinja srečuje z ljubeznijo, izdajo, prijateljstvom in sovraštvom ter nenehnim hrepenenjem. Roman, ki bralcu skozi zgodovinsko pripoved odpira tudi vprašanja o vlogi žensk v zgodovini, o moči in svobodi izbire. Privlačno in spretno izdelana zgodba!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...