Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Beneško pokopališče

Umetnost, zarote, Serenissima
Matteo Strukul
Beneško pokopališče
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Vida
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-96180-2-8
Naslov izvirnika Il cimitero di Venezia
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Katja Jenčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
620 g
336 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Napeta in temačna srhljivka, ki zareže do kosti

 Nasilje bi lahko potopilo Benetke in njihove vode obarvalo s krvjo in smrtjo.

Prva raziskava Giovannija Antonia Canala, znanega kot Canaletto.

Benetke, 1725. Medtem ko epidemija črnih koz terja žrtve med prebivalstvom, najdejo eno najslavnejših žensk v mestu z razpokanimi prsmi v črnih in ledenih vodah Rio dei Mendicanti. 

Giovanni Antonio Canal, Canaletto, izstopa po svojih sposobnostih krajinskega slikarja in kmalu postane znan po svojih slikah, ki prikazujejo slikovite poglede mesta v laguni. Leta 1724 je naslikal nenavaden kotiček, Rio dei Mendicanti, priljubljeno in razvpito območje Benetk, ki ni skrivalo bolj umazanih vidikov te bedne soseske, »ki je postala kaluža mesta, za katero se zdi, da hrepeni po lastni smrti in obljublja, da bo vsak trenutek potonila«. V ozračju naraščajoče napetosti Canaletta pokliče državni inkvizitor Matteo Dondolo, sumničav glede enega njegovih nedavnih del Rio dei Mendicanti, ki prikazuje prav ta zloglasni kraj. Ali morda obstaja povezava med slikarjem in umorom? 

Ko šokiran zapušča Doževo palačo, ga ustavijo še doževi stražarji in ga pripeljejo pred doža, ki ga prav tako zanima ta slika. Na sliki je nekaj, kar bi lahko, če bi se razkrilo, resno osramotilo pomembno beneško družino: plemič, upodobljen na enem najbolj priljubljenih in plebejskih krajev v Benetkah. Zakaj je bil tam? Canaletto od doža prejme ukaz, naj ugotovi in poroča neposredno njemu. Preiskava – ki ga sprva prestraši in nato počasi ujame v svojo mrežo – pa ga pripelje do pogostih navidezno slavnih okolij, v katerih se zdi, da se odvijajo temačni obredi in v katerih tavajo dvoumne figure s preteklostjo, zavito v skrivnost. Kakšne skrivnosti skrivajo beneške palače? Katere resnice bi bilo bolje zakopati?

Odlomek iz knjige:

Bila je volčja noč. Sante je stal na čolnu. Veliko veslo je potiskal naprej. Nebo se je obarvalo rožnato. Na laguni je odsevala zora in zdelo se je, da razkriva mehki klobuk orjaške meduze, ki se je zavlekla pod tekoči trebuh Benetk. Še pred nekaj dnevi je bilo veliko prozorno zrcaloena sama ledena plošča. To se ni zgodilo prvič.

o avtorju

Matteo Strukul je italijanski pisec uspešnic, novinar in pravnik. Po diplomi na Univerzi v Padovi je doktoriral iz evropskega pogodbenega prava na Univerzi Caʼ Foscari v Benetkah. Je tudi docent za scenaristiko na univerzi Link Campus v Rimu, član Društva za zgodovinski roman in kolumnist tednika Il Venerdì di Repubblica.

Njegov prvi roman, srhljivka, ki se dogaja v njegovi rodni Benečiji, je leta 2011 v italijanščini izšel kot La ballata di Mila (Balada o Mili). Od leta 2016 je objavil štiri zgodovinske romane, ki se dogajajo v Firencah med 15. in 17. stoletjem, po vzponu Medičejcev, in so postali uspešnice ter dosegli rekordne naklade. Prva med njimi, I Medici: una dinastia al potere (Medičejci: vladajoča dinastija), je bila leta 2017 nagrajena z nagrado Bancarella (v preteklosti so jo prejeli tudi avtorji, kot so Ernest Hemingway, Boris Pasternak in Ken Follett).

Leta 2018 mu je mesto Padova podelilo priznanje »Odlični Padovanec«, prejel je tudi nagrado Emilio Salgari za pustolovsko literaturo za roman Giacomo Casanova, La sonata dei cuori infranti (Giacomo Casanova, sonata strtih src).

Skupno je objavil že 14 romanov, dve biografiji, pet stripov in več kratkih zgodb, od katerih so bile nekatere objavljene v antologijah. Njegova dela so prevedena v več kot dvajset jezikov.

Matteo Strukul z ženo Silvio živi med Padovo, Berlinom in Transilvanijo.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...