Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Viljevo

Luka Bekavac
Viljevo
25,90 € 25,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba V. B. Z.
Zbirka Izbrana dela hrvaške književnosti
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7083-02-6
Naslov izvirnika Viljevo
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Sonja Polanc

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16 cm
450 g
233 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Viljevo je knjiga, ki mu lahko rečemo roman, ki mu lahko dodamo ključnike »horor«, »SF«, »teoretska fikcija«, »eksperimentalen«, »glitch«, »postmoderen«. Toda Viljevo je predvsem izjemen literarni izdelek tekstovnih in oblikovnih ekstremov, katerega »vibe« se nahaja na povsem drugačnih frekvencah od tistih iz ustaljenih literarnih tokov. Knjigo sestavljajo trije žanrsko različni deli, narativno zvezani z elementi katastrofe, vojne, parapsihologije, psevdoznanosti in transkomunikacije med preteklostjo in prihodnostjo, ki v šumu frekvenčnega prostora obstajata sočasno.

V svojevrstnem romanu, vključno z vsemi tekstovnimi in oblikovnimi ekstremi,  se srečamo z enigmatičnimi in paranormalnimi dogodki, preko katerih se razprostira in komunicira neznan in nepojasnjen svet v Osijeku in okolici med leti 1943 in 2109.

Viljevo je z izjemno natančnostjo napisan roman, ki brez dvoma poglablja frekvenčen spekter sodobne književnosti in predstavlja premislek o tehnologiji in znanosti z vzorci, ki jih književnost kljub tradiciji znanstvene fantastike in spekulativne fikcije šele začenja prepoznavati.

Zagotovo eden izmed najoriginalnejših regionalnih romanov zadnjega desetletja.

Avtor je za roman leta 2014 prejel nagrado Janka Polića Kamova hrvaškega društva pisateljev in nagrado Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, leta 2015 pa nagrado Evropske unije za književnost.

O avtorju

Luka Bekavac (1976, Osijek) je hrvaški pisatelj, prevajalec in književni teoretik. Zaposlen je na oddelku za primerjalno književnost na Filozofski
fakulteti zagrebške univerze, kjer je diplomiral iz primerjalne književnosti in filozofije ter kasneje tudi doktoriral. Njegova področja zanimanja obsegajo poststrukturalistične in sodobne teorije književnosti ter spekulativna fikcija.

Do zdaj je izdal tri romane in »zbirko zgodb«, ki tvorijo specifičen literarni cikel: Drenje (2011),  Viljevo (2013), Policijski sat: slutnje, uspomene (2015) in  Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku: studije, ruševine (2017).

Recenzija Bukla

Devet let po izidu v hrvaškem jeziku in osem let po nagradi Evropske skupnosti za književnost ter nagrade Janka Polića Kamova je Viljevo, roman Luka Bekavca (1976), hrvaškega pisatelja, književnega teoretika in profesorja na oddelku za primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Zagrebu, za španskim in makedonskim prevodom prelit tudi v slovenščino. Gre za nadaljevanje trilogije, ki se je začela z romanom Drenje, prav tako poimenovanem po mestecu na slavonski ravnini. Vznemirljiv roman, ki je zasnovan kot triptih glasov težko opredeljivega pomena, povezuje spomine, travme in transkomunikacijo – v pomenu posebnih glasov, znakov ali posnetkov, ki presegajo naravne pojave telepatije in jih lahko razumemo kot delovanje čistega zla, pri tem pa nudi predvsem užitek v procesu branja, ki nima namena slediti zgodbi. Obsega zgodovinopisje, spekulativno fikcijo in poetično, visoko stilizirano prozo. Večplastno in večpomensko besedilo pripoveduje o bolečini, samoti, spominih, naravi in tehnologiji, o propadu civilizacije, stiku z veliko neznanko onkraj …, zaključek romana pa pušča odprt interpretaciji bralca.

Maja Črepinšek, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...