Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind

Blaž Vehovar
Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind
45,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Hart
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6882-32-3
Fotografije Blaž Vehovar
Prevod Maja Mugerle
Urejanje Maja Jug Hartman

Tehnične lastnosti
trda vezava
32 x 25 cm
1.490 g
200 strani
Tip knjige
fotografska monografija
Kategorije
naravoslovje > biologija
kulinarika, dom in vrt > domače živali

Povej naprej

O knjigi

Dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar.

Izdaja je izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, zato je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki jenapisal predgovor knjigi na pot. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi.
Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi soprek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanimrujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov,Nanosa, Vremščice in drugod.
Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskihkobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec -Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«
Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarjav tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljemkraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...