Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naše rastline

Jože Bavcon
Naše rastline

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2013
ISBN 978-3-7086-0744-3
Leto izdaje izvirnika 2013
Fotografije Jože Bavcon, Stojan Obid

Tehnične lastnosti
trda vezava
256 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
naravoslovje > biologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Naše rastline je izvirno poljudno strokovno knjižno delo, splet botaničnega strokovnega besedila, hortikulturnih nasvetov, ugotovitev in priporočil, estetskih opisov predvsem našega samoniklega rastlinstva ob hkratni primerjavi s tujimi kultiviranimi vrstami, občasno skoraj lirično opevanje njihove dovršene lepote v skladju z lepoto našega naravnega okolja, kjer uspevajo, ter piščevega doživljanja celote z izvirnimi etnološko obarvanimi utrinki iz otroštva in okolja, iz katerega izhaja.
Besedilo je smiselno urejeno v časovno zaporedna poglavja, ki si sledijo od obdobja mirovanja - zime, prebujanja – zgodnje pomladi, brstečega in bujnega življenja – poleti do harmoničnega umirjanja vegetacije – jeseni. V vsakem poglavju pisec predstavi ustrezno število predstavnikov rastlin, ki v takratnem obdobju dajejo značilno sliko krajine ter poudarjajo njeno barvitost in pestrost. V podpoglavjih obravnava preko 100 različnih rastlinskih vrst ali predstavi hkrati več vrst iz posameznega rodu. V besedilu rastline opiše strokovno, po njihovem izgledu, značilnostih in rastišču, prikaže njihovo (potencialno) hortikulturno »uporabnost« primerjalno s sorodnimi že uveljavljenimi domačimi ali tujimi vrstami in kultivarji, ali njihovo uporabo v prehrani, kmetijstvu, ljudskem zdravilstvu ipd. V strokovna besedila avtor vplete svoja osebna občutja ali doživljanje posameznih rastlin že od otroštva in vse do danes. V posameznih primerih nam postreže tudi z opisi ljudskih običajev ali izročila iz naše etnološke kulturne dediščine (kot npr. »ta bršljanov« idr.).
Knjiga Naše rastline nedvomno predstavlja izjemno delo v slovenskem botaničnem svetu, tako strokovnem kot hortikulturnem, izvirnost pa ji daje osebna nota avtorja.
– Iz strokovne recenzije dr. Brankota Vreša

»Z rastlinami sem se začel ukvarjati, še preden sem prestopil šolski prag. Ko smo kosili v senožetih, sem tam najbolj užival – tam je bilo polno zanimivih rastlin, ki jih nisem poznal.«
dr. Jože Bavcon

Recenzija Bukla

Ta bogato ilustrirana knjiga – vse fotografije so avtorjeve – bi lahko nosila tudi naslov Moje rastline – tako kot je dr. Jože Bavcon, ravnatelj Botaničnega vrta v Ljubljani, naslovil uvod v svoje pisanje. Kajti o rastlinah tukaj ne govori le kot botanik, ugleden strokovnjak, temveč bolj osebno, kako jih je spoznaval od mladih nog, kako so vstopale v njegovo življenje in kako ga mnoge spremljajo še danes. Začelo se je z dober kvadratni meter velikim vrtičkom, ki ga je, še šolar, imenoval kar park. S širjenjem tega ograjenega koščka zemlje na robu Cerknega so se širili tudi razgledi in interesi srednješolca in pozneje študenta Jožeta Bavcona. Že kot otrok je zasadil prvo smreko, ne da bi vedel, da bodo smreke prvi mejnik na njegovi znanstveni poti, in presadil v lonček prve ciklame, s katerimi se – poleg zvončkov in telohov – posebej zavzeto ukvarja še zdaj, na čelu botaničnega vrta, kar mu omogoča, da izjemno bogastvo slovenske flore predstavlja tudi najuglednejšim britanskim, nemškim in drugim botanikom.
Poglavja v Naših rastlinah se vrstijo po kronološkem načelu, začenši z zimo, ki ji sledijo zgodnja pomlad in pomlad ter poletje in jesen. Opise rastlin spremljajo številne zanimivosti, ki med drugim segajo v etnologijo, domoznanstvo ter potopisno in spominsko literaturo, tako da je knjiga praktično uporaben priročnik, a nič manj mikavno branje »kar tako«. Avtor z njo opozarja, da imamo pred domačim pragom neizmerno bogastvo – samo videti in čutiti ga moramo – , in obenem skromno, kot znajo le redki, priznava, kako vedno znova odkriva, da o naravi še vedno ve zelo malo. Potem ko so mu sčasoma vsi vrtički in vrtovi postali premajhni, mu svobodna, neograjena narava še naprej ostaja neizčrpen navdih in spodbuda za nova raziskovanja. Tako tudi zgodb o rastlinah v tej knjigi, kot pravi, ni zasnoval on sam, temveč mu jih je prišepetavala narava.

Iztok Ilich, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...