Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svetla prihodnost

Kako so nekatere države rešile podnebne spremembe, druge pa jim lahko sledijo
Joshua S. Goldstein, Staffan A. Qvist
Prelistaj
Svetla prihodnost -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7050-72-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika A Bright Future
Podnaslov izvirnika How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Samo Kuščer
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
400 g
281 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
naravoslovje > ekologija
knjige umco
družbene vede
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dokazana, hitra in ne predraga možnost, kako lahko zmanjšamo količino sproščenih toplogrednih plinov in preprečimo katastrofo podnebnih sprememb.

Podnebne spremembe se nevarno približujejo katastrofalnim prelomnim točkam, pred nosom pa imamo rešitev. Več držav je fosilna goriva uspešno nadomestilo s kombinacijo obnovljivih virov in širjenjem rabe jedrske energije. Če bi ves svet sledil njihovemu zgledu, bi lahko že sredi tega stoletja močno zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida, poraba energije pa bi se lahko še naprej večala.

Ugledna avtorja Joshua Goldstein in Staffan Qvist pojasnita, kako je čista energija hitro nadomestila fosilna goriva na Švedskem, v Franciji in Kanadi, hkrati pa se je tam povečala blaginja, naravno okolje pa je v boljšem stanju. Z obilico nespornih podatkov iz strokovnih raziskav nas knjiga spodbuja, da na novo premislimo predpostavke, ki že dolgo oblikujejo razprave o podnebnih spremembah.

Naša prihodnost je na kocki, za ukrepanje pa nimamo več veliko časa. Ta jasno napisana in prepričljiva knjiga bi lahko spodbudila razmislek o spremembah v konceptu zagotavljanja potrebne energije, ki ga svet nujno potrebuje.

 

»Najpomembnejša knjiga o podnebnih spremembah po Neprijetni resnici
iz predgovora Stevena Pinkerja

»Knjiga Svetla prihodnost podaja edino stvarno rešitev, ki omogoča naglo razogljičenje.«James Hansen, podnebni strokovnjak, nekdanji direktor Goddardovega inštituta pri Nasi

»Daleč najboljše delo o najhujši težavi, s katero se sooča človeštvo. Genialno podaja nadvse prepričljive argumente.«Bill Budinger, ustanovitelj podjetja Rodel in fundacije Rodel

 

IZ PREDGOVORA STEVENA PINKERJA

»Knjiga Svetla prihodnost je nekakšna odrasla različica soočanja s podnebnimi spremembami. Ne ukvarja se z drobnimi koraki, ki naj bi – če bi šlo vse po sreči – sčasoma popravili vse skupaj, temveč si zastavlja vprašanje, kaj želimo doseči in kako lahko do tja pridemo. Jasno vodilo nam je lahko tistih nekaj držav, ki so že prišle do tja ali pa vsaj zelo blizu: tistih, ki so hitro prešle s fosilnih goriv na čisto energijo, ne da bi se pri tem zavezale revščini. Dobro vemo, da njihov pristop lahko uspe, kajti to se je že zgodilo. Ker je energija nekaj dobrega, ogljik pa nekaj slabega, se moramo posvetiti količini ogljika, ki se sprosti pri vsaki proizvedeni kilovatni uri (kWh) elektrike. Švedska, Francija in kanadska zvezna država Ontario pri tej količini dosegajo le desetino svetovnega povprečja. Če bi enako postopale vse države sveta, bi težave z ogljikom odpravili. Pri tem ni treba posebej poudarjati, da Švedska, Francija in Kanada niso države, v katerih zaradi ostrih ukrepov morda ne bi bilo prijetno živeti. Kaj se lahko torej naučimo iz njihovega uspeha? Prav to je tisto praktično vprašanje, na katerega knjiga podaja odgovor.«

 

O AVTORJIH

Joshua S. Goldstein je zaslužni profesor mednarodnih odnosov na Ameriški univerzi. Napisal je že šest knjig o vojni, miru, diplomaciji in zgodovini gospodarstev ter nadvse pomemben učbenik za mednarodne odnose. Več na www.joshuagoldstein.com.

Staffan A. Qvist je švedski jedrski inženir in svetovalec za čisto energijo pri projektih po vsem svetu. Deluje tako na razvojnih projektih z obnovljivimi viri kot jedrsko energijo. Več na www.staffanqvist.com.

o knjigi v drugih medijih

Avtor Joshua Goldstein predstavlja knjigo

Recenzija Bukla

Pred nekaj manj kot petnajstimi leti je ameriški predsedniški kandidat Al Gore predstavil film (in tudi knjigo) Neprijetna resnica, za katerega je potem dobil tako oskarja kot Nobelovo nagrado za mir, saj je predstavil veliko dokazov za podnebne spremembe, ki smo jim priča v današnji dobi. Od takrat je o tem seveda izšlo nepreštevno mnogo knjig, ki tako ali drugače dokazujejo posledice klimatskih sprememb in napovedujejo temno prihodnost, če ne bo ustreznih ukrepov – eden od najpomembnejših je seveda zmanjšanje ogljikovega dioksida v ozračju kot posledica uporabe fosilnih goriv. Le malo knjig do zdaj pa je poseglo v samo sredico tega problema: kako v resnici zmanjšati te izpuste. Avtorja knjige Svetla prihodnost, švedski inženir Staffan A. Qvist in ameriški politolog Joshua S. Goldstein, sta se odpravila praktično raziskat, kako se to zmanjšanje lahko učinkovito izvede v doglednem času. Po njunih ugotovitvah je nekaj državam, denimo Švedski, Franciji in kanadskemu Ontariu s kombinacijo obnovljivih in jedrskih virov v relativno kratkem obdobju uspelo močno zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida, ob tem pa tudi povečati blaginjo v teh družbah. Avtorja k problemu pristopita neposredno, upoštevata (i)racionalni strah pred rabo jedrske energije, ki ga imata predvsem za tehničen problem, in z navajanjem dejstev poudarjata, da je – če si v resnici želimo zmanjšanja ogljikovih izpustov – do rezultata mogoče priti samo po eni poti, torej z zmanjšanjem uporabe fosilnih goriv. Kaj uporabiti za njihovo zamenjavo, je seveda odvisno od posamezne države in njenih naravnih virov. Vsekakor pa po njunem mnenju ni smiselna praksa Nemčije, ki se je zavezala k zaprtju jedrskih elektrarn, izpad energije pa zdaj nadomešča z obnovljivimi viri, medtem ko fosilna goriva še vedno ostajajo v (skoraj) enaki uporabi kot poprej. Knjiga, ki sili k razmisleku in ponovni prevetritvi obstoječih stališč o energetski ureditvi naše prihodnosti.

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...