Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Osnovni načrt

Kako nas DNK oblikuje v to, kar smo
Robert Plomin
Prelistaj
Osnovni načrt -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-09-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Blueprint
Podnaslov izvirnika How DNA Makes Us Who We Are
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Špela Vodopivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
510 g
396 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osnovni načrt je prelomna knjiga o vplivu genetike na našo sedanjost in prihodnost.

Knjiga Osnovni načrt je rezultat večdesetletnega strokovnega dela in z njo želi Plomin pokazati, kako je DNK najpomembnejši dejavnik pri tem, kakšni smo in kako se odzivamo na zunanje okolje. Naša družina in vzgoja ter okolje, v katerem odraščamo, seveda vplivajo na naš razvoj in našo končno osebnost, vendar še zdaleč ne tako, kot to počnejo naši geni. Tudi zaradi tega je bolje, da učitelji, starši in drugi vzgojitelji ter mentorji mlade sprejmejo predvsem take, kakršni so, ne pa da jih skušajo na silo potisniti v določeno smer.

Knjiga Osnovni načrt odgovarja tudi na naslednja izzivalna vprašanja:
• Ali najnovejše genetske študije razkrivajo večji vpliv okolja ali genetike na psihološke lastnosti človeka?
• Ali so tisto, kar imenujemo osebnostne motnje, samo kvantitativne skrajnosti istih genetskih učinkov?
• Ali so otroci iz istih družin tako različni zaradi genetskih ali okoljskih dejavnikov?
• Ali selektivne šole res izboljšujejo otrokovo uspešnost ali si jo zagotovijo že s tem, da izberejo učence z najboljšimi možnostmi za uspeh?

Zemljevid osnovnega načrta za našo individualnost po ugotovitvah Roberta Plomina, enega vodilnih in najbolj citiranih svetovnih genetikov in psihologov, leži v enem odstotku DNK, ki se razlikuje med posameznimi ljudmi. Naše intelektualne sposobnosti, naše značajske posebnosti, naša dovzetnost za različne duševne bolezni in druge značilnosti, so tisti vidiki naše osebnosti, ki jih v veliki meri oblikuje naša podedovana DNK.

»Jasna in očarljiva razlaga enega najbolj vročih (in najbolj zanimivih) področij znanosti, ki jo je napisal morda najuglednejši strokovnjak s tega področja.«
– Steven Pinker, harvardski profesor in avtor knjig Razsvetljenstvo zdaj in Razumno

»Osnovni načrt je izredno pomembna knjiga. Plomin kombinira strast in razum (in strast za razum) tako tekoče, da je težko verjeti, da je po več kot osemstotih znanstvenih člankih to njegova prva knjiga za širše bralstvo.«
– Matt Ridley, avtor knjig Kako inovacije spreminjajo svet in Genom

 

O AVTORJU

Robert Plomin (1948) je eden vodilnih svetovnih genetikov in psihologov. Še posebej cenjen je zaradi svojih študij dvojčkov (predvsem tistih, ki so bili ločeni ob rojstvu), s katerimi je skušal razlikovati med genetskimi in okoljskimi vplivi na naše življenje, in je eden od najbolj citiranih psihologov dvajsetega stoletja. Bil je predsednik združenja vedenjskih genetikov. Sedaj dela na Inštitutu za psihiatrijo na Kraljevem kolidžu v Londonu. Osnovni načrt je njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo.

 

 

IZ KNJIGE

»Trideset let je trajalo, da sem napisal Osnovni načrt. Prej ga nisem mogel, ker smo potrebovali več raziskav, ki bi dokumentirale pomembnost genetike, in sem bil zaposlen s tem. A če pogledam nazaj, moram priznati še en razlog – bil sem prestrašen. Danes se morda zdi neverjetno, toda pred tridesetimi leti je bilo poklicno nevarno preučevati genetske izvore razlik v vedenju ljudi in pisati o tem v znanstvenih revijah. Če si dvigal glavo nad parapet akademije in javno govoril o teh stvareh, je to lahko postalo tudi osebno nevarno. Toda duh tedanjega časa se je preobrnil in zdaj je mnogo lažje napisati tako knjigo. Velik plus mojega čakanja je, da je zdaj zgodba veliko bolj vznemirljiva in nujna, saj je DNK revolucija napredovala tako, kot pred tridesetimi leti ne bi pričakoval nihče. Zdaj prvič lahko s pomočjo DNK prepričljivo napovemo, kdo smo in kdo bomo postali.«

Recenzija Bukla

Američan Robert Plomin (1948), ki že dolgo dela v Angliji, je eden vodilnih sodobnih svetovnih genetikov in psihologov. Še posebej je cenjen zaradi svojih študij dvojčkov (predvsem tistih, ki so bili ločeni ob rojstvu), s katerimi skuša razlikovati med genetskimi in okoljskimi vplivi na naše življenje. Osnovni načrt je njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo, ki je obenem tudi prvo za širše občinstvo, saj je do zdaj pisal predvsem strokovne članke, ki jih je že več kot osemsto. Zemljevid osnovnega načrta za našo individualnost po ugotovitvah Roberta Plomina leži v enem odstotku DNK, ki se razlikuje med posameznimi ljudmi. Naše intelektualne sposobnosti, naše značajske posebnosti, naša dovzetnost za različne duševne bolezni in druge značilnosti so tisti vidiki naše osebnosti, ki jih v veliki meri oblikuje naša podedovana DNK. Tako Plomin v knjigi odkriva odgovore na mnoga izzivalna (genetska) vprašanja sedanjosti, denimo: ali najnovejše genetske študije razkrivajo večji vpliv okolja ali genetike na psihološke lastnosti človeka? Ali so tisto, kar imenujemo osebnostne motnje, samo kvantitativne skrajnosti istih genetskih učinkov? Ali so otroci iz istih družin tako različni zaradi genetskih ali okoljskih dejavnikov? Ali selektivne šole res izboljšujejo otrokovo uspešnost ali si jo zagotovijo že s tem, da izberejo učence z najboljšimi možnostmi za uspeh? Knjiga Osnovni načrt je rezultat večdesetletnega strokovnega dela in z njo želi Plomin pokazati, kako je DNK najpomembnejši dejavnik pri tem, kakšni smo in kako se odzivamo na zunanje okolje. Naša družina in vzgoja ter okolje, v katerem odraščamo, seveda vplivajo na naš razvoj in našo končno osebnost, vendar še zdaleč ne tako, kot na to vplivajo naši geni. Tudi zaradi tega je bolje, da učitelji, starši in drugi vzgojitelji ter mentorji mlade sprejmejo predvsem take, kakršni so, ne pa da jih skušajo na silo potisniti v določeno smer. Prelomna knjiga o vplivu genetike na našo sedanjost in prihodnost.

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...