Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Veliko partnerstvo

Bog, znanost in iskanje smisla
Jonathan Sacks
Veliko partnerstvo
49,90 € 49,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,50 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-04-0555-9
Naslov izvirnika The great partnership
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Drago Karl Ocvirk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
412 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede
religija
družbene vede > etnologija in antropologija
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Smo zaradi vere v Boga bedni, nori ali pokvarjeni? Rabin Sacks, eden največjih sodobnih judovskih mislecev in raziskovalcev religije, dokazuje ravno obratno, da nas religija navdihuje za napredovanje in graditev skupnosti. V tej izčrpni razpravi raziskuje, zakaj ljudje mislijo, da sta religija in znanost nespravljivi, kakšen je odnos med njima v kontekstu judovske tradicije, zakaj je religija pomembna in kaj bomo izgubili, če se ji kot družba odpovemo. A ni zgolj znanstvena knjiga – je tudi iskreno pričevanje o avtorjevi poti do vere, ki se živi le v odnosu, torej je knjiga o velikem partnerstvu med človekom in Bogom. V tem procesu imata človekova ustvarjalnost in znanost veliko vlogo, oboje pa je lahko v soglasju z držo vere, kajti le ta se je sposobna spraševati o smislu.
V prvem delu knjige raziskuje, zakaj ljudje mislijo, da sta religija in znanost nespravljivi v drugem pa, zakaj je religija pomembna in ob kaj bomo, če jo izgubimo. O tem govorim zato, ker menim, da bolj ko ljudje izgubljajo vero v Boga, manj vidijo, zakaj je pomembna. Kaj je drugače, če človek veruje?

Znanost je zmaga nad nevednostjo, religija je rešitev pred samoto.

JONATHAN HENRY SACKS (1948) je britanski Jud, rabin, priznan filozof, teolog, politik in pisatelj. Med letoma 1991 in 2013 je bil veliki rabin judovskih skupnosti v Združenem kraljestvu, danes pa predava na pomembnih univerzah po svetu in ima sedež v londonski lordski zbornici. Skrbi za večjo prisotnost judovstva v javnem življenju in ob tem širi spoštovanje do vseh veroizpovedi, še posebej v kontekstu dopuščanja glasu v javnih razpravah zahodnih družb; za svoj prispevek je leta 2016 prejel tudi znamenito Templetonovo nagrado.

Recenzija Bukla

Jonathan Henry Sacks (1948) je britanski Jud, ki je bil več kot dvajset let veliki rabin judov­skih skupnosti v Združenem kraljestvu, obenem pa je tudi priznani filozof in teolog, ki se je s knjigo Veliko partnerstvo iz leta 2011, v kateri obravnava razmerje med religijo in znanostjo, vključil v debato med novimi ateisti (med katerimi so vodilni Richard Dawkins, Christopher Hitchens in Sam Harris) in sodobnimi religiologi. Pri tem izhaja iz teze, da ni nujno, da sta znanost in religija v svoji osnovi nezdružljivi, saj ima vsaka od njiju svoj družbeni pomen, obenem pa opozarja, da že od 17. stoletja naprej prihaja do občasnih razprav o njunem pomenu, po navadi ob več­jih družbenih krizah. Tako so Evropo 17. stoletja razdejale verske vojne, 19. stoletje je prineslo industrijsko revolucijo in Darwinovo evolucijo, druga polovica 20. stoletja pa je bila kot posledica dveh svetovnih vojn posvečena razpravi o »smrti Boga«. Zato je povsem naravno, da se na teh križiščih zgodovine sprašujemo, kdo nas bo vodil in katero pot naj izberemo. Sacks tako trdi in dokazuje, da potrebujemo tako religijo kot znanost, saj znanost govori izvedensko o prihodnosti, religija pa z avtoriteto preteklosti, pri čemer se znanost sklicuje na moč razuma, religija pa na višjo moč razodetja. Po avtorjevem mnenju znanost torej stvari predvsem razstavlja, da ugotovi, kako delujejo, religija pa jih povezuje, da ugotovi, kaj pomenijo, pri čemer prva dejavnost prevladuje v levem predelu možganov, druga pa je povezana z njihovo desno polovico, le obe skupaj pa tvorita koherentno celoto. Veliko partnerstvo je knjiga, ki širi prostor sožitja med znanostjo in religijo.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...