Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Grenko-sladko

Zdravilna moč žalosti in hrepenenja
Susan Cain
Grenko-sladko
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Primula
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7184-23-5
Naslov izvirnika Bittersweet
Podnaslov izvirnika How Sorrow And Longing Make Us Whole
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Višnja Jerman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
490 g
288 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če ste se kdaj spraševali, zakaj imate radi žalostno glasbo ... 

Če vam deževni dnevi vzbujajo občutek ugodja ali vas navdihujejo ... 

Če se močno odzivate na glasbo, umetnost, naravo in lepoto ... 

Potem se verjetno lahko poistovetite z grenko-sladkim stanjem duha. 

Susan Cain, avtorica odmevne uspešnice Tihi, v svoji novi knjigi mojstrsko raziskuje moč grenko-sladke osebnosti, odstira nerazumljeno stran duševnega zdravja in ustvarjalnosti ter svetuje, kako naj se spoprimemo z bridkostjo, da bi zaživeli polno. Ljudje z osebnostjo, ki je občutljiva za grenko-sladko, pogosto doživljajo dolgotrajne občutke hrepenenja, ganjenosti in žalosti, se močno zavedajo minevanja časa in čutijo nenavadno bolečo radost nad lepoto sveta. Razumejo, da sta svetloba in tema, rojstvo in smrt – grenko in sladko – vselej v paru. 

Susan pravi, da grenko-sladko v nasprotju s splošnim prepričanjem ni samo bežno občutje ali doživljaj. Je tudi tiha sila, način bivanja, opevana tradicija – zelo spregledana, vendar prekipevajoča od človeškega potenciala. Je pristen in vznesen odziv na problem, da živimo v hudo pomanjkljivem, a trmasto čudovitem svetu. Če ne ozavestimo svoje bridkosti, pravi, se lahko zgodi, da jo bomo povzročili drugim z zlorabo, nadvlado ali zanemarjanjem. Če pa razumemo, da vsi ljudje poznamo – ali še bomo spoznali – izgubo in trpljenje, se lahko obrnemo drug k drugemu. V času globokih razhajanj in osebne tesnobnosti nas Grenko-sladko združuje na prodorne in nepričakovane načine.

»Knjiga Grenko-sladko je osupljiva – eno najelegantnejših in izrazito človečnih del, kar sem jih prebral v zadnjih letih. Po zaslugi poglobljenih utemeljitev boste začeli drugače razmišljati o sebi in tistih, ki jih imate radi. Pristne lepote napisanega pa se boste spominjali še dolgo po tem, ko boste prebrali zadnjo stran.« - Daniel H. Pink, najbolj prodajani avtor uspešnic Kdaj, Zagon in A Whole New Mind po izboru New York Timesa.

»Grenko-sladko Susan Cain te zgrabi za srce in ga ne izpusti. O globini in lepoti njenega raziskovanja in pripovedovanja razmišljam od dne, ko sem prebrala to knjigo. Večno bom hvaležna za Tihe in Grenko-sladko, ker z njuno pomočjo veliko bolje razumem sebe in svoj odnos do sveta.« - Dr. Brené Brown, najbolj prodajana avtorica uspešnice Atlas of the Heart po izboru New York Timesa

»Pred desetletjem sem se našla v Tihih, s knjigo Grenko-sladko pa je Susan Cain ponovno opisala in potrdila moj obstoj. Njeno novo delo znova utemeljuje, da je moje nenehno, boleče zavedanje brutalne lepote življenja način razmišljanja, ki je od nekdaj skupen umetnikom, zdravilcem in vsem, ki so globoko pozorni. Grenko-sladko bom predala vsem svojim čudovitim, občutljivim, razbolelim prijateljem.« - Glennon Doyle, najbolj prodajana avtorica uspešnice Neukrotljiva po izboru New York Timesa ter ustanoviteljica in predsednica Together Rising

o AVTORICI

Susan Cain je avtorica prodajnih uspešnic Quiet Journal, Quiet Power: The Secret Strengths of Introverts in Tihi: moč introvertnih ljudi v svetu, ki ne zna molčati. Slednja je bila prevedena v 40 jezikov in je že sedmo leto na seznamu prodajnih uspešnic New York Timesa, za najboljšo knjigo leta pa jo je izbrala revija Fast Company, ki je tudi imenovala Susan Cain za eno najbolj ustvarjalnih pisočih oseb.

Recenzija Bukla

Leta 2012 je izšla knjiga Tihi (sl. prevod 2014), v kateri je ameriška avtorica Susan Cain (1968), spodbujena z lastnimi poklicnimi opažanji (delala je sicer kot odvetnica), napisala odo introvertnim ljudem, ki jih je proglasila za tiho silo v glasnem svetu. Knjiga je postala velika in trajna uspešnica, z njo pa je Susan Cain stopila tudi na pot lastne osebne misije ter nadaljnjega raziskovanja manj znanih plati človeškega značaja, ki pa ima v svetu vseeno velik vpliv. V tem smislu je njena naslednja knjiga ­Grenko-sladko, ki je izvirno izšla leta 2022, prav hitro pa smo dobili tudi slovenski prevod, nekakšno logično nadaljevanje Tihih. Medtem ko avtorica trdi, da se je ameriška kultura oblikovala okoli sangviničnosti in koleričnosti, kar sta značajski lastnosti, ki sta usmerjeni naprej in pripravljeni na spopad (gre za mešanico dobrovoljnega prizadevanja za doseganje ciljev v osebnem življenju in pravičniške ogorčenosti na spletu), se je sama posvetila grenko-sladkemu razpoloženju, ki se vede zadržano, na prvi pogled neproduktivno in prežeto s koprnenjem in mislijo na preteklost. Ravno v teh »zadržkih« pa Susan Cain vidi moč, saj se ljudje s tovrstnim značajem močno zavedajo minevanja časa, čutijo nenavadno bolečo radost nad lepoto sveta, zaradi česar lažje presegajo osebne ali pa kolektivne bolečine ob raznih izzivih, od zasvojenosti in bolezni pa do razhoda in smrti. Knjigo gre brati v kompletu z Močjo obžalovanja, ki jo je napisal Daniel H. Pink.

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...