Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Meditacije

Jiddu Krishnamurti
Meditacije
18,00 € 18,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Eno
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-6943-84-0
Naslov izvirnika Meditations
Leto izdaje izvirnika 1979
Prevod Vera Čertalič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14,5 cm
220 g
142 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Meditacije, delci tapiserije, stkane iz kontemplativnih niti, z globoko pronicljivostjo razgaljajo psihološko matrico, v katero smo ujeti, in nakazujejo, kako se je lahko rešimo – s pozornostjo, opazovanjem brez opredeljevanja in samoopazovanjem.

Po dolgoletnem poglabljanju v Krishnamurtijeve nauke postaja vse bolj jasno, da je meditacija izjemno pomembna. Ne glede na temo, po kateri brskamo, se zdi, da je k njej nujno pristopiti z umom, osvobojenim znanega in domnev iz preteklosti. Samo tak, meditativen um, je dejal Krišnamurti, lahko raziskuje vprašanja, kot so strah, konflikt, odnosi, ljubezen, smrt in seveda meditacija.

»Meditirati pomeni izprazniti vsebino zavedanja. To je smisel in globina meditacije, izprazniti vso vsebino – pripeljati misel do konca.«

»Meditacija je konec besede. Tišine ne uvede beseda, kajti beseda je misel. Delovanje iz tišine je povsem drugačno od delovanja, porojenega iz besede; meditacija je osvoboditev uma vseh simbolov, podob in spominov.«

O AVTORJU

Jiddu Krishnamurti, slovit mislec, filozof, govorec in pisec, se je največ ukvarjal s psihološko revolucijo, naravo uma, meditacijo in medsebojnimi odnosi. Potem ko se je leta 1929 razšel s Teozofskim društvom in Annie Besant, je vse do smrti potoval po svetu in predaval o nujnosti radikalnih družbenih sprememb. Ustanovil je več šol in fundacij v Indiji, Veliki Britaniji in ZDA. Njegovi nauki so ohranjeni na številnih posnetkih in v knjigah, med katerimi najbolj izstopajo The First and Last Freedom, The Only Revolution in Krishnamurti’s Notebook.

Recenzija Bukla

Založba Eno je v zadnjem obdobju izdala tri knjige modrecev, ki podobne teme naslavljajo z različnih izhodišč. Najprej je izšla knjiga Postani, kar si Alana Wattsa, potem pa še knjiga Umetnost miru Japonca Moriheija Uešibe. Zdaj je prišel na vrsto še Jiddu Krishnamurti (1895–1986), indijski filozof, mislec in govorec, ki se je ukvarjal s psihološko revolucijo, naravo uma, meditacijo in medsebojnimi odnosi. Meditacije so ena od njegovih najbolj znanih knjig, izvirno je izšla 1979, ki jo v slovenščini že poznamo v prevodu Danila Celana, zdaj pa jih je na novo prevedla Vera Čertalič. Če so Krishnamurtijeve besede o meditaciji pred desetletji v našem prostoru morda še zvenele rahlo nenavadno, se njihova aktualnost in ostroumnost dandanes, ko je pomen meditacije za zdravo življenje že splošno priznan, izkazujeta kot nekaj povsem normalnega in običajnega. Krishnamurti v kratkih konciznih sestavkih, včasih dolgih samo po stavek ali dva, jasno ubesedi, da je vstop v domeno meditacije možen samo pod pogojem, da je človek svoboden, obenem pa je meditacija nekaj, kar je del življenja, in ne nekaj, kar bi bilo stran od njega, zato jo lahko izvajamo vsak dan, kjerkoli, ne glede na to, kaj počnemo. Duhovna klasika!

Samo Rugelj, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...