Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mit o sreči

Dan, ko je deževala juha
Jorge Bucay
Mit o sreči
19,99 € 19,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6888-1
Naslov izvirnika El mito de la diosa fortuna
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Tina Malič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14,5 cm
200 g
144 strani
Tip knjige
osebna rast
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj je sreča? Ali sploh obstaja? In če obstaja: je zanjo zaslužna usoda, ji botruje naključje ali jo lahko prikličemo s svojim delovanjem? Pa tudi: kako naj ravnamo z njo, če jo ulovimo? Jorge Bucay v tej knjigi oživi in posodobi klasični mit o Fortuni, boginji sreče.

Mit poveže s simboli in legendami drugih kultur, dopolni s svojimi spoznanji in izkušnjami ter obogati s poučnimi zgodbami. Tako ta skrivnostna in izmuzljiva boginja Fortuna zaživi novo življenje.

Veliko mitov za enega novega

Duhovni mojster in pripovedovalec uvodoma pove, da že v ljudskih zgodbah, mitih in legendah najdemo vse ali skoraj vse, kar je treba vedeti o mestu, ki ga imajo v našem življenju določene vezi, dejstva in vrednote. Tako grški in rimski miti že sami povzemajo glavnino odnosa, ki ga zahodna družba v zvezi z večino naših vrlin in pomanjkljivosti prepoznava kot zdravega in koristnega.

Ali srečna naključja obstajajo?

V svoji knjigi Mit o sreči zastavlja številna vprašanja, ki si jih ljudje pogosto zastavljamo, poskuša odgovarjati nanja, podaja tudi nekaj teorije in definicij. Ali srečna naključja obstajajo? Ali nam lahko njihov vpliv koristi ali škodi? Kaj pomeni »imeti srečo«? Zakaj je želja imeti vse pod nadzorom jalova? Zakaj je sreča muhasta?

Kaj pomeni »imeti srečo«?

 Naša življenjska pot ni odvisna samo od naše narave, sposobnosti in talentov, temveč od njihove interakcije z okoliščinami, pojasnjuje Bucay. Očitno je, da obstajajo priložnosti, v katerih ima naključje veliko težo in ki dopuščajo, ali pa ne, da se naši potenciali ustrezno razvijejo.

Glede svoje preteklosti smo povsem nemočni, prav tako pa je tudi omejen naš nadzor nad prihodnostjo. Naši dosežki in porazi so vedno rezultat večplastnega medsebojnega prepletanja dogodkov in dejanj, lastnih in tujih.

Recenzija Bukla

Ali poznate zgodbo o možu, ki se je silno razveselil dneva, ko je deževala juha? In ali veste, kako je bil ta mož na koncu srečen, ko je v skoraj prazni trgovini s priborom, v kateri so drugi že v zgodnjih jutranjih urah razgrabili vse vilice in nože, na koncu lahko kupil le žlico? Potem pa je naneslo tako, da se je prav on kot eden redkih do sitega najedel juhe, ko je ta začela padati z neba, saj je imel ustrezen pribor … S takšnimi in podobnimi zgodbami, legendami in miti nas priljubljeni argentinski pisatelj, po izobrazbi sicer psihiater in psihoterapevt, nežno drami iz morebitnega prepričanja, da je sreča rezervirana le za privilegirane. Kje pa, nas spodbuja in nam tudi odpira oči, da smo tovrstna zmotna prepričanja prevzeli od prednikov in jih tako ponotranjili, da nam lahko nevede močno krojijo naše življenje. Na podlagi svojih bogatih terapevtskih izkušenj nas pouči, kako preseči vse tovrstne zmote ter s srečo splesti nov, drugačen odnos. Konec koncev smo, kot pravi že star slovenski pregovor, »sami svoje sreče kovač«. Poiščite jo torej in jo obdržite – tudi ob navdihu te očarljive knjižice, ki je med drugim obogatena s številnimi simboli in zgodbami, povezanimi s Fortuno! 

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...