Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zrelost

Biti to, kar ste, je odgovornost. Vpogledi v nov način življenja.
Osho
Zrelost
21,70 € 21,70 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,65 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka Primula
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7090-26-0
Naslov izvirnika Maturity
Podnaslov izvirnika The Responsibility of Being Oneself
Leto izdaje izvirnika 2001
Prevod Jernej Zoran
Urejanje Barbara Lipovšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
230 g
173 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eden od največjih duhovnih voditeljev dvajsetega stoletja nas v tej knjigi spodbuja, naj sprejmemo značilnosti življenja v zrelih letih.

V kulturi, obsedeni z mladostjo, in odločeni, da se je treba za vsako ceno izogniti starosti, si ta knjiga drzne postaviti vprašanje, ki je bilo tako rekoč pozabljeno v dobi viagre in lepotnih operacij. Kakšne koristi utegne prinesti sprejemanje naravnosti procesa staranja, namesto da se skušamo oklepati mladosti in njenih užitkov vse do groba?

Osho nas opomni na razliko med odraščanjem in staranjem. Tako v naših odnosih z drugimi kot pri uresničevanju naših lastnih usod nas opominja na užitke, ki jih lahko prinese samo prava zrelost. Očrta deset poglavitnih ciklov rasti v človeškem življenju, od sveta nase osredotočenega predšolskega otroka do razcveta modrosti in sočutja v starosti.

Osheva navihana humornost je rdeča nit te knjige, tako kot poglobljeno sočutje in razumevanje, da se pustimo nadvse hitro zamotiti in zanemarimo globlji pomen in poslanstvo življenj – torej razcvet naše lastne enkratnosti in zrelosti, prežet s sposobnostjo praznovanja in doživljanja veselja.

Recenzija Bukla

V zahodni kulturi smo zaradi gub, menopavze in upada spolne moči nesrečni, dezorientirani v življenju, kot da se nam je zgodila katastrofa, ker ne bomo večno mladi in ker se zavemo, da bomo nekega dne umrli. Osho, na Zahodu vplivni učitelj eklektičnih prepričanj vzhodne mistike, uči drugače: človekovo življenje poteka v sedemletnih ciklusih. Vsak ima svoje normalne značilnosti in s 7 x 7 leti se pač prične osvobajajoče obdobje, ko je čas za meditacijo in zrelost duha. Staranje bi zato morali objeti kot priložnost za osebno rast, smrt pa sprejeti kot prehod ali menjavo oblačil. Knjiga je zbir njegovih učenj oziroma javnih predavanj o umetnosti življenja. Besedila so sugestivna, karizmatično prepričljiva, bogato začinjena s slikovitimi primerami, napisana v značilnem Oshovem (spornem) slogu, ki občasno vključuje ostre kritike in celo smešenje vidnih sodobnikov – zdravnikov, mislecev, pisateljev, politikov in drugih vplivnežev na javno mnenje. Uredniško so besedila sestavljena v poglavja, ki pojasnjujejo sedemletne cikle življenja, zrelost in staranje; simptome zrelosti in odklone od zdravega, »čistega« staranja, kot sta pokvarjeni starec in zagrenjeni starec; zrele odnose v paru in z otroki; podrobnejšo filozofsko analizo prehodov in nazadnje učenja o smrti oziroma večnosti. V besedila so dodani uredniški poudarki z vodilnimi mislimi predavanj, zato so besedila še preglednejša.

Maja Črepinšek, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...